xcounter
#
Чи зможе штучний інтелект повноцінно керувати літаком й виконувати фігури вищого пілотажу?

Безпілотне небо: чеськими L-39NG буде керувати штучний інтелект

Чи зможе штучний інтелект повноцінно керувати літаком й виконувати фігури вищого пілотажу?
813

Штучний інтелект для L-39NG має стати проміжною ланкою у впровадженні аналогічних систем вже для інших бойових літаків і безпілотників

Американська компанія Calspan Corporation отримала контракт від DARPA на модифікацію навчально-бойових літаків L-39NG Albatros чеського виробництва. Вартість контракту становить $14,1 млн.

Контракт розрахований на чотири роки. Протягом цього періоду Calspan Corporation має оснастити чотири навчально-бойових літаки L-39NG запатентованою автономною системою управління з відкритою архітектурою.

Читайте також: Оператор в небезпеці: в Ізраїлі придумали, як боротися з роєм безпілотників
Л-39 самолет ИИ
Штучний інтелект для L-39 – крок до створення бойових безпілотників з аналогічними системами

Модифікація цих літаків – частина підготовки до тендеру ACE – Air Combat Evolution. У рамках програми ACE буде створено систему штучного інтелекту, яка зможе керувати бойовим літаком: вести маневровий ближній повітряний бій.

Таким чином, модифіковані L-39NG будуть використовувати для випробування систем штучного інтелекту. Так, учасники тендера АСЕ зможуть встановити на літаки власні системи, створені в рамках програми.

Л-39 самолет
Літак L-39 Повітряних сил США

Потім штучний інтелект поступово буде вчитися керувати бойовим літаком. Цей процес схожий на підготовку льотчиків-курсантів: спочатку літак зі штучним інтелектом навчиться виконувати прості маневри, згодом – фігури вищого пілотажу.

Програма АСЕ буде проходити у три етапи, перший з яких розпочнеться найближчим часом і передбачає тестування системи у віртуальному середовищі. На другому етапі дослідники перейдуть вже до реальних польотів, а на третьому перевірятимуть складні процеси взаємодії людини з машиною, контрольованою штучним інтелектом.

Фактично, літак L-39NG стане повітряно-бойовою експериментальною лабораторією для програми АСЕ, стверджує президент компанії Calspan Corporation. Очікується, що результатом програми стане повноцінна система штучного інтелекту, яка, наприклад, стане у пригоді для бойових безпілотників. Передусім тих, які будуть прикривати пілотовані винищувачі.

Читайте також: В Україні розробляють авіабомби для безпілотників (перші фото)