xcounter
#
Оператор в небезпеці: в Ізраїлі придумали, як боротися з роєм безпілотників

Оператор в небезпеці: в Ізраїлі придумали, як боротися з роєм безпілотників

1884

Роботизовані комплекси та безпілотники мали зробити поле бою для людей менш небезпечним. Але, здається, ізраїльські дослідники мають спосіб добратися й до операторів бездушних машин

Нову технологію для боротьби з БПЛА запропонували дослідники з ізраїльського університету Бен-Гуріона в Негеве. Як стверджується в їхньому дослідженні, вони створили алгоритми для визначення місцеположення операторів безпілотника. Шукати операторів допомагає траєкторія польоту дрона.

Розробники вважають, що технологія призначена передусім для забезпечення безпеки та безперервної роботи аеропортів чи військових баз, адже навіть декілька дешевих невеликих безпілотників можуть внести хаос у функціонування цих важливих об’єктів.

Читайте також: Як нові американські системи протидії БПЛА змінять оборонний сектор
Оператор беспилотник
Місце оператора може стати не таким вже й небезпечним

Нова технологія може бути корисною і безпосередньо на полі бою. Наприклад, для боротьби з "роєм" невеликих дронів, для знищення яких буде достатньо визначити місцерозташування пункту управління та знищити оператора.

Наразі щоб визначити місцезнаходження оператора, який керує дроном чи "роєм" дронів, необхідно в зоні польоту безпілотника встановити спеціальні датчики, завдяки яким здійснюється тріангуляція – один зі способів визначення розташування джерела радіовипромінювання, кажуть дослідники.

Беспилотники рой
Технологія буде передусім ефективною проти "роїв" безпілотників

Однак виконати цю задачу важко. Низка інших сигналів – Wi-Fi, Bluetooth та інші – заважають виявити сигнали, що надсилає дрон.

Як виявилося, проблему може вирішити нейронна мережа, яку навчили виявляти місцеперебування оператора БПЛА за траєкторією польоту безпілотника, навіть якщо він рухається.

Теорія розробників базується на тому, що "поведінка" безпілотника в небі залежить від низки факторів, наприклад, від того, де саме знаходиться оператор і чи бачить він безпосередньо пристрій в небі.

MQ-9 Reaper беспилотник
Чи буде цей спосіб боротьби з дронами дійсно ефективним, покажуть тестування в реальних умовах

Випробування технології проводили за допомогою симулятора AirSim для безпілотників з використанням 10 км доріг та реалістичних перешкод. Алгоритми змогли визначити розташування оператора з точністю 73%. Дослідники кажуть, що в майбутньому алгоритми будуть отримувати інформацію навіть про навички оператора.

Наразі розробники хочуть протестувати роботу технології вже в режимі реального часу.

Читайте також: Безпілотними БТР Patria зможуть керувати через мережу мобільного зв'язку (фото)