xcounter
#

Безпілотними БТР Patria зможуть керувати через мережу мобільного зв'язку (фото)

690
Patria AMV XP / Фото: Patria
Patria AMV XP / Фото: Patria

Фінська компанія Patria розробили безпілотну систему, що дозволяє керувати БТР Patria AMV за допомогою мобільних мереж

Представники компанії оголосили про створення інноваційної системи дистанційного керування для своїх бойових машин Patria, що діє на базі стільникових мереж (5G та 4G).

В рамках проекту RemoteFeel оператор зміг управляти бронетранспортером Patria AMV 8×8, що знаходиться за межами прямої видимості. При цьому операторський пульт оснащений за останнім словом техніки - призначений для користувача інтерфейс містить такі функції як доповнена реальність і тактильний зворотний зв'язок.

Читайте також: Стало відомо, хто буде створювати мінометні системи для армії США
Patria AMV 8×8
Пульт дистанційного керування бронетранспортером Patria AMV 8×8 / Фото: Patria

Варто додати, що RemoteFeel є великим спільним проектом Patria та Університету Тампере й був заснований під патронатом Business Finland та Forum for Intelligent Machines.

В ході тестування, передача даних здійснювалася через мережу 5G, що потенційно дозволяє використовувати безпілотну техніку на відстані сотень і тисяч кілометрів. У компанії зазначають, що система RemoteFeel може бути встановлена на бронетранспортерах Patria AMV XP, Patria 6×6 і AMV 8×8 без будь-яких серйозних змін в конструкції машин.

БТР Patria AMV 8×8
Перший безпілотний прототип Patria AMV 8×8 представлений у 2018 році / Фото: Patria

Patria вже протягом декількох років послідовно розвиває свою систему важкого безпілотного наземного транспорту і є одним з лідерів у сфері безпілотних можливостей у цьому сегменті. Компанія вперше публічно продемонструвала свій безпілотний БТР Patria AMV 8x8s на виставці European Land Robots Trial (ELROB) 2018 у Бельгії.

Читайте також: Skynet для бойових машин: штучний інтелект допоможе військовим на полі бою