xcounter
#

Skynet для бойових машин: штучний інтелект допоможе військовим на полі бою

Skynet для бойових машин: штучний інтелект допоможе військовим на полі бою
774

Бойові машини зі штучним інтелектом повинні значно полегшити життя військових на полі бою

Бойові машини мають самостійно обирати маршрут, цілі та пріоритети під час бойових дій, вважають в Армії США. Це значно полегшить роботу військових у мережецентричних (багатодоменних) операціях. Для цього дослідники планують оснастити бойові машини штучним інтелектом.

Наразі у США працюють над декількома дослідницькими програмами, які мають поліпшити можливості американського війська в майбутньому. Одним з провідних досліджень у цьому напрямку є створення штучного інтелекту для маневрування і мобільності (Artificial Intelligence for Maneuver and Mobility – AIMM). Мета програми – інтеграція автономних систем у бойові машини.

Читайте також: Як нові американські системи протидії БПЛА змінять оборонний сектор
штучний інтелект бойові машини
Машини мають допомагати піхоті, а не привертати до себе зайву увагу, вважають у США

Як заявив менеджер AIMM доктор Джон Фоссасека, наразі метою програми є розвиток базових можливостей, які забезпечать автономність бойових машин наступного покоління.

Йдеться передусім про створення роботизованої бойової машини, яка працює незалежно від основної та не відвертає увагу військових від виконання місії: "Ми не хочемо, щоб солдати керували машинами з дистанційним управлінням, постійно відволікаючись на транспортний засіб, щоб контролювати його".

штучний інтелект безпілотник
З неба на землю: раніше у США розповіли, що планують провести перший бій винищувача з безпілотником зі штучним інтелектом у 2021 році

За словами Фоссасека, якщо солдати будуть вимушені діяти в лісах чи пустелі, або ж приховано пересуватися, то в такому випадку роботизовані бойові машини допоможуть краще зорієнтуватися в тому, який маршрут буде оптимальним та загалом оцінити навколишнє середовище.

Автономна бойова машина не тільки допоможе прийняти рішення, а й зможе чітко "аргументувати" свою пропозицію, щоб військовий міг погодити чи скасувати відповідне рішення.

штучний інтелект США бронетехніка
Бойові машини мають стати автономними учасниками поля бою

Наприклад, бойова машина помічає перешкоду. Це може бути як звичайне дерево, яке можна просто об’їхати чи прибрати з дороги, а можуть бути мішки з піском, які насправді є прихованою пасткою. Система повинна вміти розрізняти такі речі й вчасно попереджати військових, зазначає Фоссасека.

Попри те, що зазвичай штучний інтелект потребує значних обсягів даних для навчання, наразі військові розробляють методи, які дозволяють скоротити час навчання та кількість необхідної для цього інформації. Це допоможе військовим швидше адаптувати системи до необхідних вимог.

Читайте також: Турецьку протикорабельну ракету Atmaca випробували на дальній дистанції