xcounter
#

Як нові американські системи протидії БПЛА змінять оборонний сектор

Як нові американські системи протидії БПЛА змінять оборонний сектор
1944

Напад на нафтопереробні заводи Саудівської Аравії у вересні привернув увагу Міністерства оборони США до нової загрози: невеликі дрони можуть ухилитися від виявлення на радарі і розтрощити традиційні засоби ППО. Але інвестори вважають, що компанія Anduril має багатообіцяюче рішення.

Компанія Anduril отримала 200 мільйонів доларів на новий проект від венчурного фонду Andreessen Horowitz, було оголошено минулого тижня. Зараз компанію оцінюють в 1,9 мільярда доларів, що майже вдвічі більше, ніж у минулому раунді фінансування у вересні. Anduril фінансує свої НДДКР (Науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи), що дозволяє їм рухатися швидко і не чекати на урядові контракти. Саме тому, можна бути впевненим, що розроблені ними системи протидії БПЛА та прикордонного контролю на основі ШІ будуть куплені Пентагоном.

Читайте також: Армія США дозволить персоналу отримувати доступ до секретної інформації з дому
Генеральний директор Anduril Brian Schimpf
Генеральний директор Anduril каже, що компанія не перебільшує можливості своїх технологій

Перший проект, яким зайнялися співробітники Anduril включає в себе поліпшення безпеки кордонів. Вони продали Прикордонно-митній службі (CBP) США сторожові вишки на сонячній енергії, оснащені радаром і камерами. Вони інтегрували ту ж технологію для систем безпеки баз, які будуть використовуватися у тандемі з безпілотником Anvil, призначеним для збивання ворожих дронів з неба.

Anduril сторожові вишки
Anduril продали CBP США сторожові вишки на тлі жорстких спроб адміністрації Трампа перекрити потік нелегальної імміграції

В основі лежить система ШІ і машинного навчання під назвою Lattice, яка об'єднує дані від радарних, оптичних, теплових і радіочастотних датчиків. Це забезпечить цілісну картину навколишнього середовища, і допоможе ефективно класифікувати цілі (безпілотники, птиці, машини). Система так само автоматично попереджає операторів про цілі, звільняючи їх від цілодобового спостереження за екраном - що, за словами компанії, відрізняє їх від конкурентів.

Anduril випустили відео свого перехоплювача Anvil, де показано, що він автономно відстежує і завдає удар безпілотнику у повітрі. Але невідомо, як він діє проти маневруючих цілей, і спостерігачі ставлять під сумнів ефективність такого рішення проти рою дешевих дронів.

Компанія Anduril БПЛА
БПЛА Anvil може самостійно відстежувати та збивати цілі у повітрі
Вони змінили погляд на сектор не тільки Міністерства оборони, але і інвесторів

Компанія прагне розвивати технології, які допоможуть американським військовим у переході в Азію і боротьбі з Китаєм. Брайан Шімпф (Brian Schimpf), генеральний директор Anduril, каже, що він досліджує більші дрони відеоспостереження і працює з морськими піхотинцями над створенням експедиційних переносних систем, які охоплять широкий діапазон океану. Anduril хочуть автоматизувати управління безпілотниками, щоб пара солдатів могла керувати цілим роєм.

Читайте також: Повітряні Сили ЗСУ провели масштабні льотні навчання (фото)