xcounter
#

Турецьку протикорабельну ракету Atmaca випробували на дальній дистанції

1666
Протикорабельна ракета Atmaca
Протикорабельна ракета Atmaca

Турецька ракета Atmaca влучила в ціль на 220 кілометрів

Як повідомив у своєму Twitter голова Секретаріату оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір, 4 липня 2020 року відбулися чергові випробування протикорабельної ракети Atmaca на дальній дистанції. Ракета влучила в обрану ціль, що знаходилася на відстані трохи більш як 200 кілометрів (за даними, поширеними в мережі мова йде про відстань у 220 км).

Читайте також: Зброя з українським "серцем": проєкти крилатих ракет Туреччини

"Ракета чудово виконала поставлену задачу, успішно влучивши у ціль за 200 кілометрів. Вона готова надійти на озброєння Збройних сил", - написав Ісмаїл Демір.

Протикорабельна ракета Аtmaca створена компанією Roketsan на заміну ПКР MBDA Exocet і Boeing Harpoon. Ракета є ефективною проти нерухомих та рухомих цілей, має високу завадозахищеність та оснащена передовою 3D системою маршрутизації, а також інерціальною/супутниковою системою наведення з АР ГСН на кінцевій ділянці траєкторії.

Маса ракети становить 800 кг (БЧ – 200 кг), дальність – до 250 км. Ракета може летіти низько над водою та вражати цілі як у лінійній, так і у вертикальній площині, завдяки чому ракета, наближаючись до цілі, може досягати більшої висоти й вразити ту чи іншу ціль зверху. Ракета здатна перенацілюватися на нову ціль, причому вибрана ціль може бути замінена на іншу навіть після запуску ПКР при високому ступені захисту від електронних завад.

Перший пуск ракети відбувся в жовтні 2017 року. Надалі було низка інших успішних запусків. Очікується, що ПКР Аtmaca надійде на озброєння збройних сил Туреччини у другій половині 2020 року. Планується, що в першу чергу ПКР отримають турецькі кораблі проекту MILGEM ("Національний корабель"). Також ведуться роботи з інтеграції керованої ракети Аtmaca на інші платформи турецького флоту.

Читайте також: Командувач ВМС ЗСУ: Заплановано три дивізіони берегових ракетних комплексів "Нептун"