xcounter
#

Збирає в 10 000 разів більше даних: нові деталі про унікальну РЛС для майбутнього винищувача Tempest

4444
Збирає в 10 000 разів більше даних: нові деталі про унікальну РЛС для майбутнього винищувача Tempest

Радіолокаційна станція, що створюється для британського винищувача Tempest, має побити рекорд з обробки даних. Секрет, як кажуть розробники, у мініатюаризації та переході на цифрові технології

Восени 2020 року в англомовних виданнях з’явилася досить цікава новина про те, що радіолокаційна станція, яка створюється для майбутнього британського винищувача Tempest, буде здатна збирати у 10 000 разів більше даних, ніж попередні.

Йшлося про те, що радар винищувача за одну секунду (!) буде обробляти кількість даних, яка еквівалентна дев’яти годинам відео високої якості або ж інтернет-трафіку середнього міста.

Читайте також: "Мінерал-У": перші зображення нової РЛС розвідки та цілевказування від ДП "Квант-Радіолокація"
Винищувач Tempest
Макет винищувача Tempest на виставці DSEI 2019 у Лондоні

Однак тоді деталей про цю РЛС було мало. Водночас наразі британські інженери італійської фірми Leonardo розкрили виданню Defense News подробиці про цю унікальну розробку.

Анонсоване підвищення продуктивності буде означати переосмислення сучасних радарів з електронним скануванням, які мають решітку невеликих приймально-передавальних модулів на антені, кожен з яких генерує окремий промінь радара, який може слідувати за різними цілями або ж об’єднуватися з іншими для створення більшого променя.

Винищувач
Опублікований в грудні 2020 рендер винищувача Tempest

Приймально-передавальні модулі в масиві сформовані в групи. Сигнали, що приймає кожна група, подаються на приймач, який оцифровує дані перед їх передачею в процесор радару.

Через свої розміри приймачі мають розташовуватися позаду від носа літака й приймати вхідний аналоговий радіолокаційний сигнал по коаксіальному кабелю, через що деяка кількість даних втрачається до того, як сигнал буде оцифровано.

Щоб виправити це, у Leonardo працюють над мініатюаризацією приймачів, щоб їх можна було розмістити у носову частину й інтегрувати в антену, виключивши необхідність використання коаксіального кабелю.Дані, що надходять з приймача, як і раніше мають поступати в процесор, але тепер вони є цифровими й можуть передаватися по оптоволоконному кабелю, що зменшує втрату даних.

Винищувач Tempest
Tempest отримає повністю скляну кабіну з інтеграцією до "бойової хмари"

"Мініатюрні приймачі можуть оцифровувати сигнал всередині антени набагато раніше у приймальному ланцюжку", – стверджує головний інженер Тім Бангі.

Це буде кроком вперед у порівнянні з сучасною РЛС European Common Radar System Mark 2, яку BAE Systems і Leonardo будуть постачати для винищувачів Eurofighter, що використовуватимуть коаксіальні кабелі.

У мініатюрних приймачів також є й інша перевага: їх можна встановити більше, внаслідок чого кожен з них буде обробляти меншу кількість приймально-передавальних модулів.

"Завдяки цьому ви можете генерувати значно більшу кількість даних, забезпечуючи більшу гнучкість керування променем і багатофункціональної роботи", – стверджує Бангі.

Майбутній винищувач шостого покоління Tempest, розробка якого була анонсована у 2018 році, має вступити у стрій у 2035 році та замінити Eurofighter Typhoon, який зараз використовується у Великобританії.

Винищувач Tempest

Вартість розробки лише у період до 2025 року оцінена у 2 млрд фунтів, над проєктом, під головуванням BAE Systems, також працюють британська Rolls-Royce, італійська Leonardo S.p.A., та спільний проєкт компаній Євросоюзу MBDA. Більше про проєкт можна дізнатися в матеріалі Defense Express.

Читайте також: Яких та скільки РЛС Україна поставила на експорт з 1992 по 2020 роки