xcounter
#

Польські та американські ВПС провели спільні навчання поблизу кордону з Білоруссю

3222
В польотах беруть участь одразу 24 американські літаки
В польотах беруть участь одразу 24 американські літаки

Літаки ВПС США перебуватимуть в Польщі до кінця квітня

Військово-повітряні сили Польщі та підрозділи американських ВПС, передислоковані на польські авіабази 19 квітня цього року, провели спільні навчання, пише видання Defence 24.

Для проведення таких навчань було залучено 20 літаків F-15E та F-15C/D із складу 48 винищувачального крила ВПС США, їх місце постійної дислокації – авіабаза Ланкехіт у Великій Британії.

Читайте також: Кремль розгортає агресію на морі: флот Польщі готується діяти у відповідь
Стрій винищувачів F-15 ВПС США, котрі прибули в Польщу 19 квітня цього року

Також – було залучено чотири винищувачі F-16 із складу 52 винищувального авіакрила, постійне місце дислокації – авіабаза Шпандаглем в Німеччині.

За поточними планами, ці підрозділи американських військово-повітряних сил перебуватимуть в Польщі до кінця квітня цього року.

Винищувач F-16 із складу 52 авіакрила ВПС США, авібаза Шпандаглем

Чисельність літаків та підрозділів польських ВПС , залучених для проведення цих навчань – не розкривається.

Але зазначається, що для маневрів поляки залучили свої МіГ-29 та F-16, і також – що для спільних із американськими ВПС тренувань планується також залучити літаки Су-22.

Винищувач МіГ-29 польських ВПС під час наземної стоянки та обслуговування

Спільні вильоти літаків польських та американських ВПС відбуваються із авіабази в Мінску-Мазовецькому, котрий знаходиться неподалік від кордону з Білоруссю. Мета та завдання навчань – не розкриваються.

"Традиційний" момент таких навчань – американські ВПС регулярно, починаючи з 2012 року, відпрацьовують "гнучке перекидання" своїх літаків у Польщу, в рамках концепції Agile Combat Employment.

Транспортний літак С-130 американських ВПС прибуває в Польщу для проведення спільних навчань, липень 2019 ркоу

"Нетрадиційний момент" - зазвичай, американські ВПС перекидали в Польщу декілька винищувачів F-16 та декілька літаків забезпечення C-130 Hercules, щоб "уніфікувати" бойову підготовку зі своїми польськими колегами.

Але на цей раз США перекинули в Польщу одразу декілька десятків своїх винищувачів, в рамках відпрацювання "посилення східного флангу НАТО".

До 2025 року Польща буде вимушена використовувати як ударні літаки старі Су-22, поки у 2026 році не прибудуть перші F-35. До цього часу "повітряна парасолька" США над Польщею - життєво необхідна
Читайте також: "Шпаргалка" для України у цифрах та зразках: глобальне оновлення авіації та ППО Польщі до 2035 року