xcounter
#

Кремль розгортає агресію на морі: флот Польщі готується діяти у відповідь

3244
Такі маневри відбуваються на тлі погроз росіян посили блокаду Азовського моря та перейти до агресії в Чорному морі
Такі маневри відбуваються на тлі погроз росіян посили блокаду Азовського моря та перейти до агресії в Чорному морі

РФ погрожувала вивести кораблі Балтійського флоту начебто для захисту "Північного потоку-2", польські збройні сили знаходять свою відповідь на подібні загрози

Кремль намагається "підняти ставки у грі", тому переходить до агресивних дій на морі.

Наприклад, на тлі новин про те, що в акваторію Чорного моря 14-15 квітня можуть зайти два американські есмінці типу Arleigh Burke - USS Roosevelt (DDG-80) та USS Donald Cook (DDG-75), Чорноморський флот РФ вивів у море одразу загін кораблів у складі фрегата "Адмирал Макаров", малих ракетних кораблів "Грайворон" і "Вышний Волочек", ракетний корабель на повітряній подушці "Самум" та тральщик "Иван Голубец".

Читайте також: Кораблі ФСБ РФ намагались спровокувати ВМСУ біля Керченської протоки: "Гюрзи-М" дали гідну відсіч
Загін кораблів Чорноморського флоту РФ виходить назустріч американським есмінцям/Фото: прес-служба Міноборони РФ

Такий крок росіян нетиповим – зазвичай окупаційний контингент в Криму під час чергових візитів кораблів НАТО в акваторію Чорного моря в усіх сенсах "відсиджується" за своїми береговими ракетними комплексами.

Кремль також намагається "випробувати на міцність" світове співтовариство у питанні свободи судноплавства через Керченську протоку.

Один із елементів такого "випробування на міцність" від РФ - перекидання із Каспію на Чорне море десяти артилерійських та десантних катерів

Тут також варто нагадати хронологію подій: увечері 14 квітня з’являється неперевірена інформація, що РФ має намір включно до 1 жовтня цього року закрити прохід для усіх суден в Азовське море під приводом військових навчань.

Уночі 15 квітня Берегова охорона ФСБ РФ вчиняє провокацію проти наших ВМС у 25 милях від Керченської протоки, наші три МБАКи "Гюрза-М" гідно відповідають на цю провокацію.

Корабель "Донбас", що виконує роль плавучого штабу для ВМС України в Азовському морі

І вдень 15 квітня з’являється наступна інформація: РФ із 24 квітня до 1 жовтня перекриє для навчань частину акваторії Чорного моря впритул до Керчі, прохід буде закритий для військових кораблів та суден державних служб України та інших держав.

Україна та інші держави Чорноморського басейну – аж ніяк не єдиний регіон, де Кремль погрожує агресивними діями на морі.

Кораблі Берегової охорони ФСБ РФ проекту 10140 "Светляк" - "традиційні" інструменти провокацій в акваторії Азовського моря

Наприклад, наприкінця березня цього року Кремль вустами екс-начальника головного штабу ВМФ РФ адмірала у відставці Віктора Кравченко висловив погрозу вивести кораблі Балтійського флоту для начебто захисту "Північного потоку-2" від дій польського ВМС.

Відповідно, військово-морському флоту Польщі доводиться відпрацьовувати дії у відповідь. Зокрема, як сповістила прес-служба польських ВМС, у п’ятницю 16 квітня на маневри у море вийшла 3 флотилія кораблів, що базується в Гдині.

Стрій кораблів 3 флотилії польських ВМС

Цілі цих маневрів були окреслені в загальних рисах – охорона свобода судноплавства, супровід цивільних суден, поповнення запасів у морі. Наряд сил, залучених до цих навчань – фрегат Generał Kazimierz Pułaski типу Oliver Hazard Perry, ракетний корвет Piorun, патрульний корвет Ślązak, допоміжний танкер.

Також – були залучені дивізіон ППО, саперний батальйон, патрульний літак M28B 1R Bryza, гвинтокрил W-3WARM Anakonda, бойові літаки F-16, МіГ-29 та Су -22.

Винищувачі МіГ-29 польських ВПС, що були залучені до маневрів ВМС Польщі в п'ятницю 15 квітня

Але окремі деталі цих навчань можна розкрити, а відповідно – і намірів польських ВМС у протидії гібридній агресії Кремля на морі, можемо побачити із цих ілюстративних фото.

Наприклад, два із чотирьох кораблів, залучених до маневрів – мають керовану зброю, однак ці кораблі виконували лише артилерійські стрільби.

На цьому фото - стрільбу із носової 76-мм артустановки виконує ракетний корвет Piorun

Відповідно, можемо зробити висновок, що польські моряки у випадку провокацій кораблів РФ готові слідувати прикладу своїх українських колег, тобто – погрожувати застосуванням артилерійської зброї, і відповідно – вправлятись у стрільби зі своїх гармат.

Військовослужбовці польських збройних сил готують ПЗРК до навчальних стрільб на борту кораблів

Також, як можемо побачити із цих фото, польські моряки готуються відповідати на типові російські провокації із прольотом бойових літаків над кораблями на низькій висоті – тобто, готуються націлювати та стріляти із бортових ПЗРК "Ігла".

Військовослужбовець польських ВМС тренується вести вогонь із ПЗРК по повітряній цілі, котрою в реальних умовах може бути низколетючий літак російських ВПС
Читайте також: РФ у окупованому Криму починає створення надгоризонтної РЛС типу "Воронеж" з оглядом на 6 тисяч км