xcounter
#

Швидкий та малопомітний: з’явилося нове зображення секретного винищувача ПС США

Одна з концепцій винищувача майбутнього, який збиває ракети за допомогою лазера
Одна з концепцій винищувача майбутнього, який збиває ракети за допомогою лазера
5681

Восени 2020 року у ПС США шокували оборонну спільноту заявою про те, що всього за один рік вони спроєктували, побудували та протестували новий секретний винищувач

Цей таємничий літак є частиною програми Next Generation Air Dominance (NGAD) – проєкту ПС США, спрямованого на пошук доповнення, а згодом й заміни винищувача F-22 Raptor.

Але – окрім того, що літак, власне, існує – у ПС мало що розповіли про новий винищувач. Однак, здається, тепер у службі розпочинають потроху розкривати деталі про новий літак.

Читайте також: Проєкт винищувача NGF має зрушити з місця: Airbus і Dassault усунули "головну перепону" в програмі
Винищувач NGAD
Концепція винищувача, що зрештою має замінити F-22 Raptor

Розташоване вище зображення з’явилося у дворічному звіті ПС США про закупівлі, який вони опублікували минулого тижня. Новий літак – це великий ромбовидний винищувач з великими повітрозабірниками над крилом літака, що тягнуться зліва та справа від кабіни.

Літак також оснащений двома двигунами та двома вертикальними стабілізаторами, які можна прибрати та скласти в крила.

F-22 винищувач
Новий винищувач має доповнити на полі бою літаки F-22, а згодом й замінити їх

Ось що говорять про літак у розділі звіту про програму NGAD: "Розроблена для доповнення F-35 та F-22, спільних і партнерських сил з метою домінування у повітрі, Next Generation Air Dominance – це передова програма літаків з мультидоменною обізнаністю, гнучким та стійким зв’язком, а також інтегрованим сімейством можливостей".

Зображення також натякає на можливість дооснащення літака модернізованим озброєнням та силовою установкою.Так, винищувач представлений разом з трьома версіями ракет класу "повітря-повітря", шасі, а також двигунами, позначеними як V1, V2 і V3.

F-35
F-35

Сучасні бойові літаки постійно отримують нове озброєння, однак переобладнання діючого літака новими двигунами зазвичай вважається дуже складним.

Водночас здатність NGAD швидко опановувати нові складні оновлення може частково пояснюватися цифровими інженерними технологіями, за допомогою яких і був розроблений літак.

Питання в тому, чи є це зображення життєздатним дизайном винищувача NGAD. Дійсно, літак виглядає як реактивний винищувач, створений для швидкості та малопомітності. Важко зрозуміти його розміри, але він цілком може бути більшим за F-22.

Комбінована конфігурація корпусу та крила забезпечує великий внутрішній об’єм, де можна було б зберігати паливо та зброю.

Разом з тим, із зображення можна зробити висновок, що боєць NGAD не буде працювати один. Так, у концепт-арті дві вертикальні лінії, що виходять з носової частини літака та спрямовані доверху, вказують на взаємодію із супутниковими та бортовими вузлами зв’язку.

Це дозволить пілоту NGAD під’єднатися до потоку даних від найближчих дружніх сил – від літаків ДРЛВ до есмінців – і отримати зображення поля бою, не включаючи власний радар та інші сенсорні системи. Це та сама "мультидоменна обізнаність", про яку говорять у ПС США.

Неможливо точно стверджувати, чи відповідає зображення NGAD реальному літаку. Але схоже, що воно дійсно правильно відображає тип літака і можливості, які потрібні ПС. У будь-якому випадку, нам залишається тільки чекати того моменту, коли ПС США таки вирішать розкрити таємниці нового винищувача.

Читайте також: У Кореї представили "альтернативу F-35" - винищувач KF-21: його розробляли з 2001 року