xcounter
#

У Кореї представили "альтернативу F-35" - винищувач KF-21: його розробляли з 2001 року

3144
Презентація корейсько-індонезійського винищувача KF-X
Презентація корейсько-індонезійського винищувача KF-X

Після того, як в Кореї задумалися про створення власного винищувача, пройшло вже 20 років – і сьогодні світ спостерігав за тим, як у цій країні презентували перший літак KF-X

Південна Корея у п’ятницю, 9 квітня, представила перший прототип винищувача KF-X, який вона розробляє спільно з Індонезією.

Презентація відбулася у штаб-квартирі KAI в місті Сачхон. Зазначається, що перший корейсько-індонезійський винищувач отримає назву KF-21 Boramae.

Читайте також: Зброя для винищувача KF-X: Південна Корея показала нову протикорабельну ракету
Винищувач KF-X
Перший KF-X

Наземні випробування нового KF-X планують провести вже в цьому році, перший політ – у 2022. Як заявив президент Республіки Корея Мун Чже Ін, країна має отримати щонайменше 40 нових бойових літаків у 2028 році і 120 – у 2032.

Окрім того, для випробування та розробки Південна Корея планує побудувати шість прототипів винищувача KF-21 – додаткові два у цьому році та ще три – в наступному.

Винищувач KF-21 Південна Корея
Під час презентації винищувача

"Нова ера незалежної оборони розпочалася", – так прокоментував цю подію президент Республіки Корея Мун Чже Ін.

Цей винищувач, що розробляється компанією KAI, має стати дешевшою та "менш малопомітною" альтернативою F-35 (літак називають винищувачем 4,5 покоління, тому що в нього, наприклад, немає внутрішнього відсіку для зброї).

Сеул не тільки планує замінити ним свої старі винищувачі F-4 та F-5, а також F-15 та F-16, а й сподівається, що новий винищувач матиме гарний експортний потенціал.

Зрештою, цьому сприятиме те, що літак повинен мати досить привабливу ціну – згідно з останніми повідомленнями, вона коливатиметься в межах 65 млн доларів, а витрати на технічне обслуговування винищувача KF-X будуть мінімальними.

Вартість програми оцінюється у 5,2 млрд доларів. У проєкті загалом беруть участь 16 університетів, 11 лабораторій та 553 постачальники – причому власне в Кореї виробляються близько 65% компонентів винищувача, зокрема радар з активною антенною решіткою, інтегроване обладнання РЕБ та електрооптичний модуль наведення.

винищувач KF-X
KF-X називають "винищувачем 4,5 покоління"

Зазначається, що після введення в експлуатацію винищувач KF-21 буде озброєний низкою ракет класу "повітря-повітря" та "повітря-поверхня" й, ймовірно, крилатими ракетами повітряного базування.

Ці винищувачі будуть доступні в одномісному та двомісному варіантах – залежно від тих задач, які вони повинні будуть виконувати.

F-35
На відміну від американського F-35, у корейського винищувача немає внутрішнього відсіку для зброї

Зазначається, що на презентації нового винищувача були присутні як президент Південної Кореї Мун Чже Ін, так і представники Індонезії, зокрема міністр оборони країни Прабово Субіанто – на фоні того, що майбутня роль Джакарти у цьому проєкті поки що залишається під питанням.

Так, у 2014 році Південна Корея та Індонезія домовилися про спільну розробку винищувача – причому Джакарта мала б взяти на себе 20% вартості проєкту.

Винищувач KF-X
На фінальному етапі збірки винищувача

Але у 2018 році Індонезія спробувала переглянути умови, щоб зняти тиск зі своїх валютних резервів, а згодом спробувала обміняти свою долю витрат. Зазначається, що наразі тривають перемовини між представниками Сеула та Джакарти щодо цього питання.

Читайте також: Данія прийняла на озброєння перший F-35: його назвали "символом значних змін" для оборони країни