xcounter
#

Данія прийняла на озброєння перший F-35: його назвали "символом значних змін" для оборони країни

2258
Перший данський F-35
Перший данський F-35

Данія стала черговим членом НАТО, що озброївся винищувачами п’ятого покоління F-35

Данія отримала на озброєння свій перший винищувач п’ятого покоління F-35A. Офіційна церемонія передачі літака відбулася 7 квітня 2021 року на підприємстві Lockheed Martin у Форт-Уерті, у штаті Техас.

Читайте також: Румунія отримала всі придбані в Португалії F-16: небо країни захищає повітряна поліція НАТО
F-16
Нові F-35 замінять винищувачі F-16 ВПС Данії

Цей винищувач – як і наступні шість літаків F-35A, призначених для Данії – спочатку будуть базуватися у США. Так, у кінці березня перший данський винищувач з бортовим номером L-001 буде переданий на авіабазу Люк в Аризоні, де використовуватиметься для підтримки навчання пілотів та обслуговуючого персоналу.

F-35 винищувач
Данський F-35 під час першого польоту

Цей винищувач став першим з 27 літаків, які Данія замовила у США у 2016 році на заміну F-16. Перший політ цього борту відбувся у березні цього року.

Водночас на територію країни перший F-35 має прибути у 2023 році – для цього в Данії вже ведуться будівельні роботи зі створення спеціальної інфраструктури на авіабазі "Скрідструп".

F-35 ВПС Данії
Данський А-35 з бортовим номером L-001

"Прийняття першого данського F-35 є символом значних змін не тільки для ВПС, а й для всієї оборони Даніії", – прокоментував цю подію начальник оборони генерал Флеммінг Лентфер.

На думку міністра оборони країни Тріне Брамсена, наближчі десятиліття F-35 будуть в центрі оборони Данії: "За допомогою F-35 ми хочемо укріпити наші можливості для захисту Данії, нашого регіону, і там, де це необхідно, як ми робили раніше, пліч-о-пліч зі Сполученими Штатами та іншими союзниками".

"F-35 забезпечить суверенітет та панування Данії в повітрі, посилить її багатодоменні та мережеві операції коаліції та зіграє ключову роль у безпеці Арктики та стабільності в регіоні", – зазначив виконавчий віцепрезидент Lockheed Martin Aeronautics Грег Ульмер.

Читайте також: Стелс-винищувач F-35B підбив сам себе під час навчань: як це трапилось