xcounter
#

Стелс-винищувач F-35B підбив сам себе під час навчань: як це трапилось

 F-35B - винищувач для морпіхів
F-35B - винищувач для морпіхів
18221

Винищувач п'ятого покоління укороченого зльоту і вертикальної посадки F-35B Lightning II Корпусу морської піхоти США підбив себе з власної артилерійської установки.

Корпус морської піхоти США повідомив, що 12 березня 2021 року, під час нічного тренування над полігоном Юма в Арізоні, їхній стелс-винищувач F-35 був пошкоджений власним снарядом від час стрільби з 25-мм гармати GAU-22/A .

Наголошується, що "25-міліметровий трасуючий полубронебійний уламково-фугасний запалювальний снаряд PGU-32/B SAPHEI-T вибухнув одразу після виходу зі стволу гармати та пошкодив корпус літака."

Читайте також: Як український винищувач Су-27 збирався збити російський літак-розвідник Іл-20. А потім передумав...

Пілоту вдалося повернутися на повітряний полігон морської піхоти у Юма, штат Арізона. Під час інциденту ніхто не постраждав, окрім самого літака.

Аварія була класифікована за найвищим класом А, що означає можливий ремонт вартістю у понад $2,5 млн, або повну втрату літака.

Поки не ясно, чим викликаний інцидент - проблемами з гарматою GAU-22/A і снарядом PGU-32/B SAPHEI-T або спровокований людським фактором. Скоріш усього, причина у нештатному спрацюванні боєприпасу.

При правильному функціонуванні детонатор такого боєприпасу спрацьовує з невеликою затримкою вже після попадання в ціль. В результаті вибуху також розпиляється невелика кількість цирконію, який самозаймається при контакті з повітрям і горить при дуже високій температурі, забезпечуючі додатковий вплив у зоні враження.

25-мм гармата General Dynamics Ordnance and Tactical Systems (GD-OTS) GAU-22/A Gatling виконана у чотириствольній конфігурації. Це полегшена версія п'ятиствольної гармати GAU-12/U. Маючи боєзапас у 220 патронів, гарматна установка може стріляти зі швидкістю до 3300 пострілів на хвилину.

Морська піхота розпочала застосування цих боєприпасів для F-35B у 2013 році.

Контейнер з гарматою сконструйований із використанням стелс-технологій, але він у будь-якому випадку погіршує властивості літака. Тому зазвичай ця додаткова система озброєнь для F-35 застосовуєтья у місіях низької інтенсивності.

F-35B
Контейнер з гарматою GAU-22/A, підвішений під стелс-літаком F-35B морської піхоти
Читайте також: Нову модернізацію МіГ-29МУ2 для ЗСУ майже доробили: однак вона може так і лишитися в одному екземплярі (відео)