xcounter
#

​Данія підняла в небо свій перший F-35 та стала п’ятою країною НАТО з авіацією п’ятого покоління

F-35 королівських військово-повітряних сил Данії
F-35 королівських військово-повітряних сил Данії
1136

Королівські військово-повітряні сили Данії отримають 27 винищувачів F-35 за 3,7 млрд доларів

У Данії вперше піднявся в небо винищувач п’ятого покоління F-35 королівських військово-повітряних сил. Цей літак став першим з партії з 27 винищувачів, які Данія замовила у 2016 році у рамках контракту на 3,7 млрд доларів.

Фото першого польоту, F-35 з бортовим номером L-001, який відбувся 8 березня, опублікували ВПС Данії. Таким чином Данія стала п’ятою країною Альянсу, на озброєння якої надійшли F-35.

Читайте також: Не тільки Bayraktar TB2: чому турецькі ВМС купують патрульні літаки ATR-72
F-35 данія
F-35 ВПС Данії отримав кольорові розпізнавальні знаки

Цікаво, що перши чотири польоти буде здійснювати пілот ВПС США, а обслуговувати літак фахівці Lockheed Martin.

Зазначимо, що у Данії вирішили відмовитись від виконання розпізнавальних знаків на F-35 у сірих тонах, як це зроблено у інших країнах. На данському винищувачі вони нанесені у повноцінній кольоровій гамі, що, відповідно до заяви штабу авіаційного командування, дозволить зробити їх більш помітним серед інших F-35.

Данія F-35
Перші польоти на данських F-35 здійснить пілот з США

Нагадаємо, що F-35 має замінити F-16 та був обраний Данією після довготривалого відбору, його конкурентами були F/A-18 Super Hornet, Eurofighter’s Typhoon та JAS 39 Gripen.

Аргументами на користь F-35 у 2016 році у Данії називали меншу вартість життєвого циклу літака на рівні 300 млн доларів, включно із вартістю самого винищувача. А також необхідність меншої кількості літаків для виконання завдань. Зокрема за розрахунками данських аналітиків, 28 F-35 можуть виконати той же об’єм задач, що і 38 F/A-18 Super Hornet.

F/A-18 Super Hornet
F/A-18 - основний літак ВМС США

Лише згодом в експлуатації F-35 почали проявлятися проблеми: значно вища за заплановану вартість льотної години, обмеження надзвукових польотів, дефекти у системі охолодження, корозійна стійкість та ресурс планера, який виявився меншим за декларований розробником.

F-35
F-35 виявився значно дорожчим в експлуатації ніж розраховувалось

У підсумку, станом на 2021 рік загальну концепцію F-35 - Joint Strike Fighter, як літака, що має замінити F-16, F/A-18 та навіть A-10, визнали провальною. Пентагон вже заявив, що розробить новий винищувач проміжного покоління: 4+ або 5-.

Своєю чергою для F-35 у США, скоріш за все, буде відведена задача розчищення загроз для дій звичайної авіації. Проте чи буде Данія коригувати контракт на 27 винищувачів п’ятого покоління - поки не відомо.

F-35
F-35 може взяти на себе спецзавдання
Читайте також: ​США працює над зброєю для швидкого знищення навали російських танків - і це не ядерна бомба