xcounter
#

Не тільки Bayraktar TB2: чому турецькі ВМС купують патрульні літаки ATR-72

5383
 Кожен такий літак може брати до 7,5 тонн корисного навантаження, у той час  як аналогічний показник для БПЛА – тримається на рівні 200 кг
Кожен такий літак може брати до 7,5 тонн корисного навантаження, у той час як аналогічний показник для БПЛА – тримається на рівні 200 кг

Туреччина хоче отримати шість таких літаків для реалізації своєї концепції "Блакитна Батьківщина"

Військово-морські сили Туреччини 10 березня цього року отримали другий із шести замовлених патрульних літаків ATR-72 ASW (котрі також мають турецьке позначення P-72), сповістив портал Naval Post.

Перший такий літак турецькі ВМС отримали в грудні 2020 року, коли отримають інші чотири – не зазначається

Як наголосив очільник Секретаріату оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір, ці шість ATR-72 ASW необхідні турецькому флоту для реалізації концепції "Блакитна Батьківщина" - тобто гегемонії Туреччини в регіоні Східного Середземномор’я.

Читайте також: Замість F-35 та F-16: Пентагон націлився на новий винищувач проміжного покоління

Тим більш, що у цьому випадку італо-французький концерн ATR постачає лише самі літаки як платформу, а установку всього необхідного обладнання та озброєння – виконують уже турецькі оборонні заводи.

Процес дооснащення літаків ATR-72 ASW на потужностях турецьких оборонних заводів

Літаки ATR-72 ASW мають такі характеристики:

  • довжина фюзеляжу – 27,17 метрів;
  • розмах крила – 27,05 метрів;
  • корисне навантаження – до 7,5 тонн;
  • крейсерська швидкість польоту – 509 км/год;
  • практична дальність польоту – 1324 км;
  • озброєння та оснащення: апаратура для виявлення підводних човнів, протикорабельні ракети або торпеди Mk 46 та Mk 54 на зовнішніх вузлах підвіски.
Туреччина не шкодує ресурсів, щоб посилювати національний військово-морський флот

Новина про те, що ВМС Туреччини замовили поставку "класичних" патрульних літаків може викликати подив на тлі попередніх новин, щор турецький флот розширює у власних бойових порядках наявність безпілотних комплексів.

Зокрема, як розповідав Defence Express, напередодні маневрів BLUE HOMELAND-2021 ВМС Туреччини отримали два розвідувально-ударні БПЛА ANKA. А під час самих манервів BLUE HOMELAND-2021 – турецький флот відпрацював пошук та ураження морських надводних цілей за допомогою комплексів Bayraktar TB2.

Так виглядало застосування бомби MAM-L по надводній морській цілі із безпілотника

До цього, нагадаємо, були повідомлення, що ВМС Туреччини використають для оснащення авіагрупи корабля Anadolu БПЛА Akinci. У 2021 році турецькі ВМС мають отримати щонайменше шість таких безпілотних літальних апаратів.

Але схоже, що весь нюанс – у різниці величин корисного навантаження, яке можуть брати безпілотні літальні апарати та "класичні" літаки.

Одне із можливих застосувань Bayraktar TB2 в складі ВМС України - також ведення морської розвідки

Той же Bayraktar TB2 може брати до 150 кг корисного навантаження, і цього достатньо, наприклад, для застосування керованих бомб MAM-L, дальності застосування котрих – до 16 км – цілком достатньо, щоб уразити невеликий військовий корабель без заходу в зону дії його ППО.

А от для ведення протичовної боротьби необхідне уже більш вагоме в усіх сенсах бойове навантаження. Тому, очевидно, ця "ніша" в турецьких ВМС поки що лишається за "класичними" патрульними літаками.

Турецькі ВМС також мають шість патрульних літаків CN-235-100 MPA

Цей нюанс варто врахувати й Україні, при формуванні державного замовлення для поповнення сил та засобів національних ВМС.

Зокрема – що попри наявне замовлення на поставку комплексів Bayraktar TB2 для потреб Військово-Морських Сил, місце у бойових порядках знайдеться і для Ан-74 в патрульній версії, про можливе замовлення яких уже в 2021 році говорив очільник Мінстратегпрому Олег Уруський.

Перспективний патрульний літак Ан-74МП-300
Читайте також: США вдосконалили свої есмінці: ракети Кремля в окупованому Криму та Сирії проти них безсилі