xcounter
#

Проєкт винищувача NGF має зрушити з місця: Airbus і Dassault усунули "головну перепону" в програмі

2545
Next Generation Fighter – проєкт винищувача шостого покоління, що створюється у рамках програми Future Combat Air System
Next Generation Fighter – проєкт винищувача шостого покоління, що створюється у рамках програми Future Combat Air System

Раніше між країнами, що беруть участь у проєкті FCAS (Франція, Німеччина та Іспанія), виникали значні суперечки – і майбутнє програми європейського винищувача було під питанням...

Дві європейські компанії, що очолюють роботу над тристоронньою програмою Future Combat Air System (FCAS), домовилися по центральному елементу цієї програми – винищувачу нового покоління Next Generation Fighter (NGF).

Так, Airbus і Dassault досягли угоди, яка усунула "головну перепону" до запуску демонстраційної частини програми винищувача, йдеться в повідомленні Комітету із закордонних справ та оборони французького Сенату.

Читайте також: Atlantic Council: США мають організувати "ленд-ліз" для переоснащення Повітряних Сил України
Винищувач FCAS
Система FCAS має стати новим поглядом на способи ведення бойових дій у повітрі, де різні елементи взаємодіють між собою, отримуючи інформацію з різних платформ, датчиків, сенсорів, центрів управління тощо.

Угода, яку Комітет назвав "важливим поворотним моментом", може бути схвалена німецьким Бундестагом вже до літа цього року – такі терміни важливі для того, щоб компанії могли вкластися у графік наступного етапу програми.

Ця угода з’явилася після декілька місяців сумнівів в тому, що керівники програми FCAS зможуть вирішити важливі питання, які стосуються інтелектуальної власності та угод щодо витрат і прибутків між Францією, Німеччиною та Іспанією.

Винищувач FCAS
Макет NGF на виставці в Парижі, 2019 рік

Разом з тим, як повідомляє видання Defense News, у Airbus відмовилися коментувати заяву Сенату, посилаючись на те, що перемовини ще тривають. А в Dassault Aviation на момент публікації матеріалу не відповіли на запит прокоментувати цю подію.

Винищувач NGF
Винищувач NGF буде діяти в небі разом з "безпілотними помічниками"

Водночас свого часу керівники компаній заявляли, що почнуть інвестувати "мільярди євро" в програму на наступному етапі (під назвою 1B), після того, як будуть опубліковані результати "Спільного дослідження концепції".

Очікується, що основні відомості щодо винищувача будуть оприлюднені після завершення переговорів, зокрема інформація про те, буде це одномісний чи двомісний літак, як заявили журналістам у кінці 2020 року журналістам представники Airbus.

Читайте також: ВМС США розкривають плани щодо створення нового палубного винищувача