xcounter
#

ВМС США розкривають плани щодо створення нового палубного винищувача

2864
Яким буде наступний винищувач американського флоту?
Яким буде наступний винищувач американського флоту?

Ударний винищувач шостого покоління замінить Super Hornet та буде брати із собою "маленького помічника"

Флот США планує замінити свій парк Super Hornets іншими пілотованими винищувачами, які будуть працювати з новими безпілотними літальними апаратами, що разом створюватимуться у рамках програми Next Generation Air Dominance.

Читайте також: Винищувачі 5-го покоління стануть відповіддю на нові можливості Росії та Китаю - американський генерал
Винищувач F-18
F/A-18E Super Hornet на палубі авіаносця USS Theodore Roosevelt (CVN-71) 28 січня 2021 року. Фото: ВМФ США

Контрадмірал Грегорі Харріс, який очолює управління повітряної війни військово-морських сил, зазначив, що літак, який прийде на заміну Super Hornets, "швидше за все буде пілотованим", але разом з тим, програма Next Generation Air Dominance буде поєднувати як пілотовані, так і безпілотні платформи.

"Next-Gen Air Dominance [далі – NGAD] – це сімейство систем, в основі яких лежить платформа F/A-XX, що може бути пілотованою або ж автономною", – каже Харріс.

Винищувач F-35C
Винищувачі F-35C замінять одну чи дві з чотирьох ескадрилій ударних винищувачів на кожен розгорнутий авіаносець

Він також зазначив, що флот розділив роботу над програмою NGAD на два етапи: перший – це власне заміна Super Hornet, другий – це вже заміна літака радіоелектронної боротьби EA-18G Growler.

Super Hornet і Growler планують замінити у 2030-х роках. Водночас, оскільки у ВМС продовжуватимуть розробляти нові безпілотні технології, служба планує, що 60% її авіаносного крила становитимуть саме безпілотні платформи.

Boeing EA-18G Growler
Boeing EA-18G Growler

За словами Харріса, програма NGAD наразі знаходиться на "стадії доопрацювання концепції", коли служба буде працювати з промисловістю, щоб визначити можливості сучасних технологій та ймовірність розробки безпілотних винищувачів.

Він очікує, що найближчі два-три місяці флот чіткіше розумітиме те, який саме винищувач будуть створювати: безпілотний чи все ж таки пілотований.

NGAD США флот
Новий винищувач зможе керувати безпілотниками

Харріс зазначив, що під час розробки безпілотного винищувача треба враховувати низку факторів, у тому числі те, як платформа буде обирати цілі для знищення, майбутні правила війни для безпілотних систем і те, як платформа буде оцінювати середовище ведення повітряної війни.

"Всі ті речі, які вивчають наші пілоти – маневрування у повітряному бою чи щось інше – це те, що треба реалізувати в безпілотній платформі. На що треба витратити певний час", – стверджує Харріс.

NGAD Винищувач Флот США
Навіть якщо винищувач буде безпілотним, для США все одно залишається відкритим питання про прийняття рішень

Зауважимо, що у контексті розмови про NGAD варто розрізняти дві програми: заміну Super Hornet для флоту США та власну програму ВПС США, у рамках якої було нещодавно розроблено новий секретний винищувач.

Ці два літаки будуть зовсім різними, однак зазначається, що, ймовірно, вони з’являться приблизно у той же самий період й матимуть у своїй основі спільні технології.

Читайте також: Консорціум Eurofighter може поповнитися п’ятим учасником: цікава пропозиція для Фінляндії у рамках програми заміни винищувача