xcounter
#

Консорціум Eurofighter може поповнитися п’ятим учасником: цікава пропозиція для Фінляндії у рамках програми заміни винищувача

Великобританія розкриває деталі своєї пропозиції для фінського конкурсу заміни винищувачів HX
2175
Вкобританія пропонує Фінляднії цікаві умови у випадку вибору Eurofighter Typhoon
Вкобританія пропонує Фінляднії цікаві умови у випадку вибору Eurofighter Typhoon

Що отримає Фінляндія, якщо на заміну своїх F/A-18C/D обере винищувач Eurofighter Typhoon?

П’ять кандидатів, понад 11 млрд доларів та привабливі пропозиції: Фінляндія шукає заміну своїм F/A-18C/D і у рамках програми HX має до кінця цього місяця, 30 квітня, отримати остаточні пропозиції від компаній, що беруть участь у конкурсі.

За право замінити Hornet будуть змагатися такі кандидати: Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-35A і Saab Gripen E/F.

Читайте також: Винищувачі 5-го покоління стануть відповіддю на нові можливості Росії та Китаю - американський генерал

Винищувач F / A-18C / D Hornets
Фінляндія планує оновити парк своїх винищувачів

У Фінляндії кажуть, що для оцінки кандидатів будуть використовувати чотири критерії: військовий потенціал, надійність постачань, промислову участь та затрати.

Раніше Defense Express розповідав, що у США вже офіційно схвалили продаж Фінляндії винищувачів F/A-18E/F Super Hornet і F-35 Joint Strike Fighter, а високопосадовці міноборони Швеції активно рекламували свій JAS 39E/F Gripen, обіцяючи "безпрецендентне співробітництво".

Винищувач F-35
F-35 – один з учасників конкурсу винищувачів для Фінляндії

Але інші конкуренти теж намагаються не відставати. Так, нещодавно у Великобританії оприлюднили цікаві деталі про переваги, які отримує Фінляндія, якщо обере Eurofighter Typhoon.

Йдеться про зобов’язання додати цю країну у промисловий консорціум Eurofighter (Великобританія, Іспанія, Італія та Німеччина), запропонувати кінцеву збірку в країні, локалізацію виробництва двигунів та суверенний контроль над даними місії.

Винищувач JAS 39 Gripen
Шведи теж хочуть позмагатися за контракт

Так, міністр з оборонних закупівель Джеремі Куїн під час брифінгу для ЗМІ 31 березня розповів, що група Eurofighter дійсно обговорювала ймовірне приєднання Фінляндії під час зустрічі на початку березня цього року.

"Мої колеги з Німеччини, Італії та Іспанії теж хотіли б, щоб ви приєдналися до нас, – зазначає Куїн. – Ми обговорили перспективу того, що Фінляндія невдовзі може приєднатися до нас, і те, як забезпечити участь цієї країни в процесі прийняття рішень у рамках партнерства".

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon

Зазначається, що пропозиція Eurofighter передбачає понад 70 робочих пакетів, що будуть укладені з понад 100 фінських компаній.

Водночас директор з розвитку бізнесу й майбутніх програм Rolls-Royce, а також голова консорціуму Eurojet заявив, що останній передасть фінській промисловості більшу частину виробничих робіт над двигунами EJ200 для національних літаків.

Також відомо, що у листопаді 2020 року Фінляндії запропонували участь у радіолокаційній програмі ECRS Mk2 під керівництвом Leonardo UK, якщо фіни оберуть саме Eurofighter Typhoon.

Перевірена виробнича база Typhoon, продумані механізми підтримки та чіткий шлях подальшого розвитку – ось що отримає Фінляндія, якщо обере Eurofighter Typhoon, вважає начальник штабу авіації Великобританії Майк Вігстно.

"Якщо Фінляндія обере Eurofighter Typhoon, вона отримає високонадійний, високопродуктивний, перевірений у боях літак без жодних неприємних фінансових сюрпризів у майбутньому", – стверджує Вігстно.

Читайте також: Dassault Rafale vs F/A-18 Super Hornet: який фактор може стати основним у виборі винищувача для Повітряних сил України