xcounter
#

Винищувачі 5-го покоління стануть відповіддю на нові можливості Росії та Китаю - американський генерал

9249
Американський генерал певним чином "просуває" винищувачі F-35 на польському ринку
Американський генерал певним чином "просуває" винищувачі F-35 на польському ринку

Літаки зі стелс-технологіями продемонстрували свої переваги ще під час операції "Буря в пустелі". Водночас деякі з "плюсів" винищувачів п’ятого покоління можуть бути привабливими для країн з незначною кількістю бойової авіації.

Генерал-лейтенант Девід Дептула (у відставці) – головний планувальник авіаційної кампанії під час операції "Буря в пустелі" – у програмі польського видання Defence24 SCANNER розповів про переваги бойових літаків п`ятого покоління, зокрема і перед машинами четвертого покоління.

Як стверджує Дептула, важливість літаків п’ятого покоління багато в чому визначаються збільшенням можливостей Росії та Китаю протистояти авіації противника.

Читайте також: Dassault Rafale vs F/A-18 Super Hornet: який фактор може стати основним у виборі винищувача для Повітряних сил України

Машини п’ятого покоління, оснащені стелс-технологіями, удосконаленими системами обробки даних та датчиками, хоч і трохи дорожчі в експлуатації, але набагато ефективніші, ніж попередники. Їх також вигідніше використовувати з точки зору співвідношення витрат та результатів.

Переваги літаків зі стелс-технологіями були доведені ще під час операції "Буря в пустелі" 1991 році. Як зазначив Дептула, у перший же день ударний літак F-117 Nighthawk виявилися у понад 20 разів ефективнішими за літаки четвертого покоління.

"Стелс-технологій та електронний "бій" ускладнюють відстеження літака противником, а датчики дозволяють пілотам розуміти, що відбувається на полі бою та уникати небезпечних зон, знаходячи вразливі місця противника", – каже Дептула, зазначивши, що, наприклад, сьогодні два F-35 можуть виконати задачу, для якої знадобилося б 20 літаків попереднього покоління.

Це, своєю чергою, означає реальну економію ресурсів – як каже Дептула, про це треба пам’ятати країнам з відносно незначною кількістю бойової авіації.

Генерал також зазначив, що літаки п’ятого покоління – за умови відповідних логістичних зусиль – можуть діяти з розосереджених баз, особливо у Європі, де є розгалужена інфраструктура.

Читайте також: Третій Akıncı від Baykar піднявся в небо: оголошені строки отримання цих БПЛА повітряними силами Туреччини (відео)