xcounter
#

Ракета AIM-120 AMRAAM збила ціль на рекордній відстані

6890
Винищувачу F-15C Eagle вдалося знищити ціль ракетою AIM-120 AMRAAM на рекордній відстані
Винищувачу F-15C Eagle вдалося знищити ціль ракетою AIM-120 AMRAAM на рекордній відстані

Американські Військово-повітряні сили дають чіткий сигнал конкурентам: у США приділяють значну увагу повітряним атакам на дуже великих відстанях

Військово-повітряні сили США підтвердили, що у березні 2021 року їм вдалося знищити ціль ракетою "повітря-повітря" на максимальній відстані з усіх відомих.

Так, у рамках випробувань винищувач Boeing F-15C Eagle випустив удосконалену ракету середнього радіуса дії AIM-120 AMRAAM по невеликому дрону-цілі BQM-167 та знищив її. Випробування проходили поблизу авіабази Тіндал, що у Флориді, у рамках Східної програми оцінки систем озброєнь.

Читайте також: Перемогти Китай після 2030 року: яка зброя потрібна ВПС США, щоб відбити Тайвань

F-15C Eagle
Винищувач F-15C Eagle, оснащений ракетами AIM-120

Точну дальність польоту ракети під час цих випробувань не розголошують через побоювання щодо розкриття інформації про обмеження бойових літаків. Також у ВПС США не розкривають, який саме варіант AIM-120 використовувався та які удосконалення отримала ракета. Відомо, що дальність дії ракети AIM-120D (остання модифікація AMRAAM) становить понад 140 км.

Винищувач F-15
Ракети з великою дальністю дії мають посилити винищувачі четвертого покоління

Можливість знищити ціль ракетою класу "повітря-повітря" на значній відстані особливо важлива для таких винищувачів, як F-15. Ракети дальнього радіуса дії у поєднанні з такими радарами, як Raytheon APG-82 (V) 1, розглядаються як один зі способів зберегти актуальність бойових літаків четвертого покоління.

У пресрелізі ВПС США зазначалося, що ці випробування та цей ракетний постріл безпосередньо підтримує "заклики до підвищення летальності та доступності", окреслені в Стратегії національної оборони 2018 року.

У цьому документі Росія та Китай чітко визначені як основні противники американських військових інтересів – ці дві країни також беруть активну участь у розробці власних ракет "повітря-повітря" великої дальності.

Су-35С Р-37М
Російський Су-35С запускає ракету Р-37М

Разом з тим, цікаве припущення було висловлене американським виданням The War Zone стосовно іншого "учасника" цієї події – безпілотника-мішені BQM-167A. Так, таємнича поява цього дрона на пляжі Флориди 19 березня може бути пов’язаний саме з цими випробуваннями.

Читайте також: Проєкт винищувача NGF має зрушити з місця: Airbus і Dassault усунули "головну перепону" в програмі