xcounter
#

Були і перемоги, і втрати: винищувачі F-15EX вперше взяли участь у масштабних військових навчаннях

3724
Винищувачі ВПС США під час навчань Northern Edge
Винищувачі ВПС США під час навчань Northern Edge

Винищувач F-15EX зміг знищити декількох противників під час навчань на Алясці – однак без втрат також не обійшлося

Два винищувачі F-15EX взяли участь у військових навчаннях Northern Edge 21 усього через два тижні після того, як вони були доставлені у ВПС США.

Під час цих навчань військові хотіли протестувати те, чи зможуть F-15EX на полі бою виконати ті завдання, які наразі виконують F-15C, а також чи зможуть оновлені винищувачі "додати деяких можливостей до цієї місії".

Читайте також: Група винищувачів замість бомбардувальника: F-15E вперше завантажили п’ятьма ракетами JASSM
F-15EX
F-15EX – глибока модернізація винищувача F-15. Фото: Eglin Air Force Base

Також під час навчань тестувалося й те, як F-15EX зможуть діяти на полі бою з іншими винищувачами, зокрема з F-22 та F-35.

За словами льотчика-випробувача, що брав участь у навчаннях, наразі за результатами тестувань ведуться роботи з аналізу результатів першої появи винищувача F-15EX в масштабних навчаннях.

Хоча статистичні дані, такі як показники боєздатності літаків, ще не зведені, однак відомо, що протягом навчань з 28 квітня по 14 травня винищувачі здійснили 33 вильоти. Також зазначається, що під час цих вильотів винищувачі F-15EX змогли "записати на свій рахунок декілька вбивств", однак також вони і зазнали втрат – але за яких саме умов не зазначається.

F-15EX
Еволюція кабіни пілота винищувача F-15. Сенсорні дисплеї в F-15EX називають однією з переваг цього літака

Стверджується, що "якби літаки повернулися взагалі без втрат, то це означає, що загроза була не такою сильною, якою вона повинна бути, щоб чомусь навчитися".

Водночас зазначається, що, попри можливості винищувача F-15EX знищувати цілі на землі, під час навчань вони не використовувалися. "Основна ціль EX була в тому, щоб піднятися у повітря та виконати місію моделі "С", – йдеться у повідомленні. Таким чином, винищувач виконував задачі з домінування у повітрі.

F-15C винищувач
Під час навчань F-15EX мали б виконати ті завдання, які зазвичай виконують F-15C

Під час навчань на винищувачах F-15EX (а також F-15E) тестувалася система радіоелектронної боротьби Eagle Passive Active Warning Survivability System (EPAWSS) (EPAWSS), що має значно підвищити живучість літака в умовах сучасних загроз.

Зазначається, що військові все ще збирають дані щодо того, як саме працює EPAWSS, однак наразі результати "виглядають багатонадійними".

Читайте також: Як керувати винищувачем F-15С (відео) та чого бракує українському МіГ-29 та російському МіГ-35 на тлі F-35