xcounter
#

Прорив оборони: винищувачі F-15 з системою EPAWSS "розчищатимуть шлях" для F-35

5900
Одні винищувачі допомагатимуть іншим долати ворожу оборону
Одні винищувачі допомагатимуть іншим долати ворожу оборону

Військово-повітряні сили США під час навчань Northern Edge 21​ на Алясці протестували концепцію використання літаків F-15 для проведення електронних атак з метою розчищення шляху для стелс-винищувачів F-35

У США розмірковують над тим, як Військово-повітряні сили можуть використати свій флот як F-15E Strike Eagle, так і F-15EX Eagle II у координації зі своїми малопомітними літаками для завдання ударів з повітря в глибину території противника.

F-15E Strike Eagle
Винищувач F-15E Strike Eagle

Так, 14 травня була проведена демонстрація з метою допомогти оцінити пропозицію з удосконалення тактики використання винищувачів F-15 спільно з F-35. Як заявляють у ВПС США, ця тактика, серед усього, є спробою звести до мінімуму викиди F-35.

Читайте також: Проєкт Armed Overwatch: США хочуть придбати 75 дешевих розвідувально-ударних літаків

Так, як стверджує пілот F-35 з 422-ї випробувально-оціночної ескадрильї, військові наразі намагаються зрозуміти, як платформи четвертого та п’ятого покоління можуть допомогти один одному, щоб мати можливість якомога ближче підібратися до противника.

F-35
Винищувач F-35

Зокрема для цього на винищувачах використовується система EPAWSS від BAE Systems, яка має базу даних про відомі електронні викиди противника й після їх ідентифікації автоматично підбирає метод подавлення.

Наприклад, система могла б виявляти частоту радару батареї ракет класу "поверхня-повітря", а потім використовувати вже розроблені методи РЕБ для постановки перешкод.

AN/ALQ-250 EPAWSS
AN/ALQ-250 EPAWSS

Загалом AN/ALQ-250 EPAWSS призначена для відстежування, подавлення та обману загроз, таких як ракети з радіолокаційним наведенням. І хоча ця система розроблена передусім для самозахисту, під час навчань Northern Edge 21 тестувальники також вивчали використання EPAWSS для підтримки винищувачів четвертого та п’ятого поколінь.

Разом з тим, противник з метою уникнення виявлення його місцерозташування та створення перешкод може змінити характеристики радіоелектронного випромінювання – це змушує опонентів постійно оновлювати свій "список загроз" та пропонувати нові засоби електронної атаки.

Таким чином, під час навчань Northern Edge 21 одним із завдань стала швидка адаптація до нових загроз. Так, під час навчань BAE Systems змогла швидко перепрограмувати файли даних місії для EPAWSS, щоб покращити ефективність системи.

Також раніше Defense Express розповідав, що з метою протидії сучасним загрозам від РФ та Китаю у США хочуть створити нові "розумні" системи РЕБ для винищувачів, які зможуть автоматично ідентифікувати різні сигнали РЛС противника та протидіяти їм, тобто "на ходу" "вигадувати" способи боротьби з ворожими системами.

F-15E Strike Eagle
F-15E Strike Eagle, завантажений ракетами AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff

Те, що F-15 отримає нові можливості РЕБ, а також може нести більше потужних ракет, свідчить про те, що винищувач залишатиметься актуальним проти найбільших противників США та зможе воювати з сучасними ракетами та малопомітними літаками.

Читайте також: Випередили на тиждень: "Антонов" склав перший фюзеляж Ан-178-100Р для ЗСУ (фото)