xcounter
#

Винищувачі F-15 отримають "розумні" системи РЕБ: ВПС США оголосили тендер

2087
У ВПС США хочуть посилити свої винищувачі F-15
У ВПС США хочуть посилити свої винищувачі F-15

У США хочуть створити нові системи РЕБ для винищувачів F-15: вони зможуть автоматично ідентифікувати сигнали радіолокаційних станцій противника та протидіяти їм

ВПС США планують оснастити винищувачі F-15 "розумними" системами радіоелектронної боротьби.

Так, служба оголосила тендер на розробку "алгоритмів штучного інтелекту і машинного навчання для розширення можливостей бортових систем радіоелектронної боротьби під час розробки та виробництва".

Читайте також: ​F-15 перетворюють на "бомбовоз", але не тільки для самостійних ударів

Наразі винищувачі F-15 (зокрема й F-15EX) оснащуються системою EPAWSS від BAE Systems. Ця система має базу даних про відомі електронні викиди противника й при їх ідентифікації вона автоматично підбирає метод подавлення.

Наприклад, система РЕБ винищувача визначає частоти радару ворожої зенітно-ракетної батареї та застосовує вже відпрацьовану тактику радіоелектронної боротьби для постановки завад.

Однак ворог не стоїть на місці – радіолокаційні системи противника стають складнішими й можуть відстежувати літаки США за допомогою нових сигналів, яких ще немає в американській базі.

Для того, щоб зібрати інформацію про ці сигнали та розробити комплекс протидії, потрібен час – у результаті чого винищувачі стають вразливими для ворожих засобів ураження.

Винищувачі F-15

Нові засоби РЕБ за допомогою штучного інтелекту та машинного навчання повинні швидко та в автоматичному режимі ідентифікувати нові сигнали, а в майбутньому й так само швидко "вигадувати" способи протидії.

Таким чином, у ВПС США планують покращити можливості радіоелектронної боротьби винищувачів F-15 шляхом поступового впровадження нових технологій у системи РЕБ.

Читайте також: ВПС США отримали від Boeing перший F-15EX: як Пентагон повернувся до літаків минулого сторіччя