xcounter
#

ВПС США отримали від Boeing перший F-15EX: як Пентагон повернувся до літаків минулого сторіччя

4976
F-15EX – глибока модернізація винищувача F-15. Фото: Eglin Air Force Base
F-15EX – глибока модернізація винищувача F-15. Фото: Eglin Air Force Base

У липні 2020 року ПС США та Boeing уклали контракт на постачання перших восьми модернізованих F-15EX

Повітряні сили США офіційно прийняли перший винищувач F-15EX. Подія пройшла 10 березня на виробничій базі Boeing ПС США у Сент-Луїсі.

"Завдяки великій кількості зброї, цифровізації та відкритій архітектурі F-15EX стане ключовою ланкою нашого парку тактичних винищувачів й доповнить активи п’ятого покоління", – зазначає менеджер програми F-15EX полковник Шон Дорі.

Читайте також: Замість F-35 та F-16: Пентагон націлився на новий винищувач проміжного покоління
F-15EX винищувач
Перший F-15EX для Повітряних сил США

Повідомляється, що перший літак був доставлений на авіабазу Еглін, що у Флориді, для проведення випробувань. До кінця квітня на цю ж авіабазу буде доставлений ще один винищувач, а інші шість літаків цієї партії ПС США мають отримати вже у 2023 фінансовому році.

F-15EX

Зрештою, у 2024 і 2025 роках Повітряним силам США повинні поставити літаки другої та третьої партії. Загалом же ПС США планують отримати 144 винищувачів F-15EX, які замінять застарілі McDonnell Douglas F-15C/D й будуть експлуатуватися до 2040-х років.

Свого часу рішення придбати F-15EX викликало здивування навіть у ПС США та викликало низку суперечок, мовляв, навіщо нам літак з 70-х років, коли в нас є і F-22, і F-35, але іншої альтернативи у Пентагоні знайти не змогли.

F-15EX
Перший F-15EX на заводі Boeing

Загалом таке рішення було зумовлено низькими експлуатаційними витратами та тим, що підрозділи, які експлуатують F-15C/D, зможуть легко перейти на модернізований варіант.

F-15EX винищувач
Перший F-15EX прямує з заводу Boeing у Сент-Луїсі на базу ПС США Еглін

Ще одним аргументом на користь цього винищувача стало те, що на нього планували встановити гіперзвукові ракети великої дальності, що надало б йому "нішову роль у майбутніх конфліктах між аналогами".

Винищувач F-15EX
Військові відзначають потужне озброєння F-15EX

У липні 2020 року ПС США таки замовили першу партію з восьми модернізованих літаків F-15EX – сума контракту з Boeing становила близько $1,2 млрд.

Зрештою, 2 лютого цього року F-15 EX здійснив свій перший політ – пілот літака розповів про враження від цієї події та загалом позитивно висловився про цей літак, окремо відмітивши його потужне озброєння.

Винищувачі ПС США
Фото: Eglin Air Force Base
Читайте також: ​Винищувач шостого покоління NGF під загрозою: Франція та Німеччина не можуть домовитись