xcounter
#

Винищувач F-22 Raptor може отримати оновлення, яке не залишить шансів російському Су-57

14807
Винищувачі F-22 Raptor
Винищувачі F-22 Raptor

Від цього оновлення на F-22 спочатку відмовилися з метою економії, однак тепер ПС США хочуть повернутися до цієї ідеї

Повітряні США розпочали реалізацію планів з інтеграції інфрачервоного датчика пошуку та стеження (IRST) у свій малопомітний винищувач F-22 Raptor, повідомляє видання The War Zone.

Цей датчик планували встановлювати на винищувач ще з самого початку – він мав забезпечити літаку покращену здатність виявляти та відстежувати інші літаки на великих відстанях, у тому числі й малопомітні – але зрештою від цієї ідеї відмовилися з метою економії. Однак тепер ПС США шукають способи повернути цю "опцію" в літак.

Читайте також: ПС США виділять понад 10 млрд доларів на модернізацію свого парку F-22 Raptor

Так, повідомляється, що наразі офіс програми F-22 шукає нові апаратні та програмні рішення, які забезпечують дальнє інфрачервоне зондування та можливості виявлення об’єктів – якщо підрядник зможе розробити продукт, що відповідає усім вимогам, то ПС планують інтегрувати його у винищувач.

винищувач F-22
Питання в тому, як додати до F-22 датчик IRST, не порушивши його "стелс"-якості

Як ми вже зазначали, такий датчик F-22 мав отримати з самого початку свого існування – тоді такі технології були рідкістю серед західних винищувачів. Однак передсерійний F-22 датчика IRST не отримав.

Разом з тим, сьогодні інтегрувати датчик IRST у F-22 буде дуже проблематично. Додавання зовнішньої капсули до винищувача порушило б малопомітні якості літака.

Додати датчик всередину можна, однак, ймовірно, це також вплине на загальну радіолокаційну сигнатуру літака, а також взагалі виникає питання, чи має винищувач достатньо внутрішнього простору для розташування цієї системи, а також чи вистачить на нього систем охолодження.

Наразі одним з варіантів виходу з цієї ситуації розглядається інтеграція функції, на кшталт IRST, в один з існуючих датчиків F-22, яким є система виявлення запуску ракет AN/AAR-56 або ж MLD. Наразі ця система забезпечує пілоту винищувача F-22 можливість виявлення на 360 градусів як повітряних, так і наземних керованих ракет.

Читайте також: Стелс-безпілотник проти F-22 та F-35: що ховається за проєктом Red Medium