xcounter
#

"Роскосмос" вперше показав нарис російської орбітальної станції: коли вся космонавтика у вигляді макету

"РОС" - макет від "Роскомосу" (фото: РБК)
"РОС" - макет від "Роскомосу" (фото: РБК)
6048

Поки NASA збирається на Марс, РФ намагається утриматись на орбіті Землі

У РФ вперше показали проект національної орбітальної станції, яка отримала невибагливу робочу назву "РОС" - "Российская орбитальная станция". Намір вивести на орбіту цей об'єкт пов'язаний із єдиною можливістю РФ хоча б якось утриматись у космосі після виходу з проекту Міжнародної космічної станції після 2024 року.

І в той час, коли NASA разом Канадою, ЄС та Японією веде розробку вже станції Lunar Gateway, яка має розміститися на навколомісячній орбіті та стати базою для подальших польотів до Марсу, РФ намагається утриматись хоча б навколо Землі.

Читайте також: Німецька армія отримала перші "роботизовані" Т-14 "Армата" та Т-90, щоб нищити ці "вундерваффе"
російська орбітальна станція
Макет "РОС" так званого "другого етапу"

"Роскосмос" вже встиг повідомити, що розгортання станції має розпочатися якраз під час процесу виходу з проекту МКС. Тобто часу перетворення макету на хоча б перші блоки станції вкрай мало.

До речі, на макеті показана так звана станція "другого етапу". Бо на першому спочатку необхідно з'єднати базовий, науково-енергетичний, вузловий та шлюзовий модулі. При цьому на "першому етапі" станція буде розрахована на два члени екіпажу та повинна мати герметичний об'єм у 228 кубічних метрів з 19 куб. м. наукового обладнання.

російська орбітальна станція

А вже після цього "Роскосмос" має приєднати цільовий та виробничий модулі, а також платформи обслуговування. Це збільшить герметичний об'єм до 667 куб. м., наукової апаратури до 49 куб. м., а екіпаж вже має становити 2-4 особи.

Водночас для реалізації цього проекту зараз навряд чи готовий хоча б один елемент. Зокрема виведення модулів станції планувалось на важкій версії ракетоносія "Ангара-А5". З моменту початку створення цієї ракети ще з 90-х років вона здійснила лише три старти, з яких останній завершився провалом.

Також не готовий космічний корабель "Орел" ("Федерация"), що мають прийти на заміну "Союзу", який накреслював ще Корольов. Доля цієї розробки вкрай туманна, бо розробляти "Орел" почали ще у 2000-х роках. Спочатку він мав злетіти у 2017 році, але згодом цей термін декілька разів здвигали і зараз обіцяють відправити його у космос у 2023 році.

російська орбітальна станція
З огляду на макет саме космічні кораблі "Орел" (на торцевих стикувальних вузлах) мають відповідати за доставлення екіпажу

На додачу взагалі не згадується про наявність хоча б одного частково готового модуля для орбітальної станції. Таким чином з усієї станції з назвою "РОС" зараз існує лише макет, попри те що у РФ загорланили про неї ще у 2014 році.

А якщо згадати всі попередні "наполеонівські" плани "Роскосмосу" початку 2000-х років, то можливо впевнитись, що десь у 2020 році вже мала б існувати російська навколомісячна орбітальна станція та починалось будівництво вже місячної бази.

план роскосмос
"Роскосмос" добре вміє складати плани та здвигати їх "у право"

Водночас можливість РФ взагалі потягнути створення "РОС" виглядає доволі сумнівно. З іншого боку, відмова від цього проекту буде означати закриття пілотованої російської космонавтики взагалі. А це вже втрата цілої, хоча і доволі іржавої, але вкрай важливої скрепи.

Читайте також: Рашисти засвітили прифронтовий аеродром у Таганрозі: з позиційним районом новітнього ЗРК С-350 та номерами літаків (фото)
ТЕГИ Космос