xcounter
#

Чи захистять Patriot у Польщі небо України та скільки їх потрібно, якщо вони будуть розміщені в Україні

3194
Patriot - основний ЗРК країн НАТО
Patriot - основний ЗРК країн НАТО

Чи варто "ламати списи" о Patriot та чи дійсно ці зенітні ракетні комплекси зможуть перегорнути ситуацію на полі бою

Поки для України питання отримання зенітних ракетних комплексів Patriot залишається виключно теоретичним. У США поки не розглядають їх передачу у короткостроковій перспективі, а Німеччина, як повідомив речник міноборони країни, не веде перемовини відносно цього.

Причини цього у Пентагоні також вкотре пояснили тим, що цей зенітний ракетний комплекс, як і винищувачі чи важка бронетехніка, не можуть бути просто поставлені до України та стати на бойове чергування - це "не plug and play". Якщо гіпотетично припустити, що рішення відносно передачі Patriot до України все ж таки буде прийнято, то можливо орієнтовно розглянути реальну потребу у цьому озброєнні та ефекти від його отримання.

Читайте також: Чому Кремль недооцінив ЗСУ при плануванні війни проти України, і як це вплинуло на подальші події

Спочатку треба враховувати й той аспект, що насправді Patriot це не комплекс, який діє на 360 градусів. Його радар AN/MPQ-53 має огляд на 120 градусів і керує ракетами саме у цьому секторі. Через що зараз активно йде розробка системи Remote Interceptor Guidance-360, яка дозволяє "відв'язати" зенітні ракети від базової РЛС. Таким чином для того, щоб захисти один об'єкт від повітряної атаки з будь-якої сторони необхідно одразу три Patriot у сенсі трьох fire unit. Про те, чому краще вимірювати західні засоби ППО саме у fire unit, а не комплексах, батареях чи дивізіонах - в окремому матеріалі.

AN/MPQ-53
AN/MPQ-53

Якщо брати умовні "німецькі Patriot", які Берлін запропонував не просто розмістити, а насправді повернути до Польщі, то мова йде про два fire unit (для Patriot fire unit тотожний організаційній структурі батареї). А якщо умовно прорахувати кількість Patriot для захисту хоча б, семи міст України, які найчастіше стають об'єктом ударів РФ - Київ, Львів, Харків, Одеса, Дніпро, Запоріжжя, Миколаїв, то необхідно вже говорити про близько 20 Patriot.

Тепер - вартість цього ЗРК, бо мова йде про близько 1 млрд доларів за один fire unit. Тобто всього два Patriot це 10% від всього обсягу допомоги США починаючи з лютого. А 20 таких ЗРК - більше ніж вся допомога США з початку рашиського вторгнення. Якщо оцінити інвестицію у 20 млрд доларів союзників у оборону України, то за ці кошти можливо у 130 винищувачів п'ятого покоління F-35A Block 4, якщо брати вартість цих машин для Фінляндії.

F-35A
F-35A

Яке значення для оборони України можуть мати 130 F-35 порівняно з 20 Patriot навіть важко порівняти, бо отримання особливо таких винищувачів - гарантія завоювання тотальної переваги у повітрі та можливість дистанційного знищення сил противника на значній глибині. Взагалі поява будь-яких західних винищувачів, а не тільки F-35, з далекобійним озброєнням стане game changer у війні проти РФ. Навіть якщо мова буде йти про декілька десятків F-16. Чи стануть Patriot таким саме game changer - навряд.

Далі - строки настання операційної готовності цього виду озброєння. Для навчання операторів Війська Польського на Patriot необхідно дев'ять місяців. Тобто вкрай сумнівно, що це строк можливо зменшити до декількох тижнів. Більше того, строки навчання доволі схожі зі строками навчання пілотів винищувачів.

Patriot

В цій ситуації повертаємось до сценарію, коли німецькі Patriot будуть розміщені просто на кордоні Польщі з Україною. В цьому випадку два fire unit Patriot можуть захистити лише окремі ділянки кордону. Тобто для Варшави такий жест з боку Берліна має доволі умовне значення посилення захисту свого повітряного простору.

Тим паче, що захищати вони мають не від літаків, а від крилатих ракет. Й для обстрілу низьковисотних цілей починає діяти обмеження відносно радіогоризонту, що знижує дальність знищення цілей до 47 км. Ілюстративну інфографіку відносно цього можливо запозичити у польського видання Defense24, яке розглянуло такий сценарій подій.

Тому для повноцінного захисту кордону необхідно вже чотири fire unit, які будуть розміщені на кордоні й в цьому випадку можуть взяти на себе знищення крилатих ракет у доволі розрізнених секторах. При цьому назвати таку конфігурацію щільною - доволі складно, тим паче вона не враховує реальні радіолокаційні поля, які відносно маловисотних цілей мають велике значення.

Для реального захисту саме Польщі Patriot мають стояти значно глибше на території своєї країни. Тому навіть про захист умовних 47 км території України від ракетних атак крилатими ракетами мова не йде.

Більше того, необхідно розуміти, що Patriot - це засіб підстрахування від ракетного нападу. Насправді його задача це не захист кордонів, не захист навіть міст. Його головне завдання, якщо брати сучасну версію PAC-3, захист від балістичних ракет надважливих об'єктів і в першу чергу - авіабаз, з який мають піднятися літаки й забомбити противника до стану "кам'яного віку".

Саме під ці задачі він і створювався для армій НАТО, які сповідують саме таку концепцію бойових дій і Patriot є просто компонентом цієї доктрини завоювання тотальної переваги у повітрі. Чи потрібен Patriot Україні для захисту саме від балістичних ракет - так, але не менше ніж винищувачі з високоточним далекобійним ракетним озброєнням.

Читайте також: B-21 Raider продемонстровано: чому у США його називають літаком шостого покоління та історичною віхою