xcounter
#

Ракету MSE від Patriot PAC-3 успішно "відв'язали" від базової РЛС - чому це важливо для України

26917
Patriot PAC-3 MSE (ілюстративне фото DoD US)
Patriot PAC-3 MSE (ілюстративне фото DoD US)

Під час успішно проведеного тесту з використанням радара AN/MPQ-64 Sentinel була уражена крилата ракета

Компанії Lockheed Martin та Northrop Grumman повідомили про успішне проведення тестів з інтеграції нової системи передачі даних IBCS до ракети MSE зенітного ракетного комплексу Patriot PAC-3. Суть експерименту полягала в тому, щоб дані на ракету щодо цілі передавались не базовою РЛС AN/MPQ-53 чи AN/MPQ-65A, а будь-якою іншою станцією чи сенсором.

В ході тестів, які були проведені декілька днів тому, відповідно до заяв компаній-розробників, використовувався AN/MPQ-64 Sentinel, який передавав дані щодо цілі - крилатої ракети. Для забезпечення такого зв'язку був використаний новий модуль комунікації Remote Interceptor Guidance-360 (RIG-360), який взяв на себе функцію передачі даних до ракети замість базової РЛС комплексу. Тест завершився успіхом й ціль була знищена, що на практиці довело працездатність та ефективність системи.

Читайте також: Вся історія епічного бою: американський доброволець пояснив, чому був змушений стріляти з АТ4, коли просив набої
AN/MPQ-64 Sentinel
AN/MPQ-64 Sentinel

Для розуміння, чому така модернізація вкрай важлива необхідно пояснити алгоритм наведення ракети MSE, яка здатна перехоплювати цілі на дальностях до 60 км. Справа в тому, що після виявлення цілі, що може бути зроблено будь-якою РЛС чи сенсором, у ракету закладається координати ймовірної точки перехоплення. До неї ракета летить за інерціальною системою навігації, а при її досягненні вмикає власну радіолокаційну головку самонаведення.

Але крилата ракета, або літак - це маневурюча ціль, й коли зенітна ракета долетить до точки, яка була в неї закладена при старті, то цілі в ній може й не бути. Тому Patriot PAC-3 може перезавантажувати дані щодо цілі у ракету MSE вже після старту. Для цього використовується РЛС комплексу, що накладає суттєві обмеження через радіогоризонт - дальність прямої видимості між РЛС та самою ракетою.

Зазначимо, що використання системи передачі даних IBCS від Northrop Grumman вже дозволяло використовувати РЛС від іншого ЗРК Patriot для передачі даних, але у житті навряд ці комплекси будуть стояти настільки щільно.

РЛС AN/MPQ-53
РЛС AN/MPQ-53

Водночас використання Remote Interceptor Guidance-360 та IBCS дозволяє у прямому сенсі відв'язати зенітну ракету MSE від базової РЛС Patriot. Й тепер використовувати цю ракету можливо з будь-яким іншим радаром. Як мінімум з AN/MPQ-64 Sentinel, який є базовою РЛС для NASAMS.

Окрім того що це робить всю систему значно гнучкішою, виникає інший також цілком логічний висновок - встановлення системи RIG-360 може перетворити ракету MSE на універсальну. Пускова з ними буде підходити до будь-якого іншого сучасного цифрового ЗРК з RIG-360.

А це означає, що для отримання можливостей, які гарантує ракета MSE, а в першу чергу мова йде про перехоплення балістичних цілей, немає необхідності у встановленні всього комплексу Patriot, вартість якого у версії PAC-3 стартує від 1 млрд доларів за батарею.

Оновлено у зв'язку з уточненими даними 02 грудня 2022 року.

Читайте також: Чи потрапить Patriot для України: що стоїть за заявами Польщі та Німеччини та які реальні шанси