xcounter
#

Чи потрапить Patriot для України: що стоїть за заявами Польщі та Німеччини та які реальні шанси

Пускові ЗРК Patriot (всі фото: DoD US)
Пускові ЗРК Patriot (всі фото: DoD US)
2915

ЗРК Patriot став предметом активного обговорення у країнах НАТО, але розмови про нього в Україні значно оптимістичніші за реальність

Зенітні ракетні комплекси MIM-104 Patriot стали предметом вкрай жвавої дискусії між Варшавою та Берліном.

Спочатку Німеччина запропонувала захистити Польщу та розгорнути на її території дві батареї Patriot, на що польський міністр оборони цілком логічно відповів - краще розмістити їх в Україні. Після чого вже у Берліні розвели руками, мовляв, не все так просто.

Читайте також: Яку зброю та інші "приємності" Ан-124 везе для ЗСУ з півночі Європи
Patriot
Patriot зараз, в першу чергу, протиракетний комплекс

"Ці Patriot є частиною інтегрованої протиповітряної оборони НАТО, а це означає, що вони мають бути розгорнуті на території НАТО... Будь-яке їх використання за межами території Альянсу вимагатиме попереднього обговорення з союзниками", - повідомила міністр оборони Крістін Ламбрехт (Christine Lambrecht).

Тобто ні про які Patriot у короткостроковій перспективі для України, скоріш за все, мова не йде. Але для повного розуміння картини, окрім заголовків новин, необхідно розуміти наступні речі, які криються у суті відносин Німеччини, Польщі та НАТО в цілому.

Варто нагадати, що Німеччина з початку вторгнення РФ в Україну та десь до липня тримала розгорнуті MIM-104 Patriot у Польщі та патрулювала повітряний простір країни винищувачами Eurofighter. Вплив цієї програми Німеччини на оборону країни - окреме питання.

Eurofighter
Eurofighter

Але справа в тому, що США також розгорнули у Польщі винищувачі, а мова йде про найсучасніші F-22, які не просто патрулювали, а саме базувались у країни. А також встановили неназвану кількість ЗРК Patriot. Тобто, як мінімум, не лише Берлін брав участь у цій програмі й далеко не факт, що взагалі грав "першу скрипку". До речі у самій польській пресі заяви Берліна щодо повернення Patriot часом розглядають як спробу "набити бали".

Окрім того, заклик міністра оборони Польщі Маріуша Блащака (Mariusz Błaszczak) можливо вважати не конкретною пропозицією, а підкресленням узагальненого вектора: якщо хтось хоче досягти безпеки у Європі, то найкращим варіантом є допомога Україні.

Ще один аспект, Німеччина навряд збиралась передавати Польщі Patriot - вона пропонувала розгорнути їх там. А це вже передбачало їх експлуатацією розрахунками Бундесверу, а не Війська Польського. А вже заява очільниці міноборони Німеччини щодо консультування з НАТО - це доволі очевидна дипломатична відповідь, що рішення терміново прийматися не буде. Й саме з цього необхідно виходити, коли мова заходить про Patriot для України.

Наскільки взагалі вірогідно, що саме ці ЗРК почнуть захищати українське небо - абсолютно 100%. Але навряд це станеться найближчим часом. Й для цього є, як мінімум, дві основні причини, які не торкаються політичної складової.

По-перше, строки навчання. Patriot - це високотехнологічний ЗРК, який доволі складний в експлуатації. Й навчання операторів вимірюється часовими межами "місяців", а не "тижнів".

Patriot
Patriot - це не тільки пускові

По-друге, економічний аспект. Вартість Patriot складає від 1 млрд доларів за батарею за версію PAC-3 MSE, а вартість самих ракет MSE на рівні 2017 року складала 3 млн доларів, і це для армії США. При експорті ціна взагалі вилітає у "космос", наприклад у 2020 році Нідерланди замовили 34 ракети MSE та додаткові частини за 241 млн доларів.

PAC-3 MSE
PAC-3 MSE

Тим більше, що зараз головну загрозою для України є крилаті ракети, а PAC-3 MSE призначений для протиракетної оборони від балістичних ракет і є лише підтстраховуючим елементом оборони. А перше місце у обороні від балістичних ракет займає їх знищення разом з пусковими ще на землі.

Читайте також: Як країни НАТО захищали Туреччину від балістичних ракет й що з цього вийшло - показовий приклад операції Active Fence