xcounter
#

Як країни НАТО захищали Туреччину від балістичних ракет й що з цього вийшло - показовий приклад операції Active Fence

До операції Active Fence були залучені сили США (всі фото: DoD)
До операції Active Fence були залучені сили США (всі фото: DoD)
6126

Операція Active Fence була призначена для оборони Туреччини від ракетних атак з Сирії, для чого у країні було розгорнуті батареї найсучасніших Patriot PAC3

На фоні загрози появи у РФ балістичних ракет з Ірану доволі часто паралельно й цілком логічно йде заклик щодо надання чи розміщення в Україні засобів протиракетної оборони. В першу чергу - таких зенітних ракетних комплексів, як Patriot та SAMP/T, через що створюється уявлення про те, що це 100% захистить всю Україну.

Але насправді навіть за такого доволі оптимістичного сценарію все значно складніше. Одним з прикладів створення такого захисту є операція Active Fence, яку проводять країни НАТО у Туреччини з грудня 2012 року.

Читайте також: Росія та Іран домовились про спільне виробництво "літаючих мопедів", мова про сотні Shahed-136

Суть Active Fence полягає у розміщенні на території Туреччини засобів протиракетної оборони з метою захисту країни від ударів сирійськими балістичними ракетами. Вона є показовим прикладом того, на що навіть у теорії може розраховувати Україна. При цьому з розумінням того, що ця операція проводилась країнами НАТО для одного з членів й на території країни де фактично були відсутні будь-які ризики прямого зіткнення з ворогом.

Active Fence

Загалом рішення провести Active Fence було прийнято після того, як Сирія збила турецький розвідувальний літак RF-4E Phantom поряд з кордоном. Й з метою посилення безпеки на фоні громадянської війни у Сирії Альянс у ході консультацій прийняв рішення захистити від ракетних атак три турецькі агломерації на півдні країни: Ґазіантеп, Кахраманмараш та Адана, поблизу останньої також знаходиться авіабаза Інджирлік, яка використовується НАТО. Виконувати місію взялись США, Нідерланди та Німеччина.

Active Fence

Спочатку було розгорнуто шість батарей Patriot PAC3 по дві у кожному районі. Саме вони мали захистити територію країни від удару ракетами Р-17 комплексу "Эльбрус", більш відомі як "Скад". Враховуючи дальність перехоплення балістичних ракет комплексами Patriot PAC3 на дальностях до 60 км можливо продемонструвати таку ілюстративну мапу зон прикриття.

Active Fence
60-км зони роботи Patriot PAC3 та 300-км досяжність ракет "Скад" з Сирії

Тобто не про ніяку суцільну зону прикриття не те що всіє території країни, а навіть прикордонних районів - не йшлось.

Через близько двох років після розгортання батарей Patriot, 25 березня 2015 року сирійська ракета "Скад" впала на території Туреччини поблизу міста Рейханли, яке знаходиться на самому кордону з Сирією. Відповідь на питання чому її не перехопили Patriot доволі проста - Рейханли знаходиться тут:

Тобто поза межами дії розгорнутих батарей Patriot. На щастя тоді обійшлось без жертв, лише п'ять цивільних отримали поранення, а у місті повибивало вікна, бо ракета впала за межами населеного пункту.

А потім почався процес з перетасуванням сил, коли Нідерланди вийшли з місії та вивели дві свої батареї на ротацію, бо два роки експлуатації комплексу у стаціонарному режимі вплинули на його боєздатність та навченість розрахунків. Її замінила Іспанія, яка для цього отримала від Німеччини одну батарею PAC-2+. Згодом з місії ввійшла Німеччина та США, як через дипломатичні аспекти, так й через технічні аспекти, а замість них до Туреччини прибула італійська батарея SAMP/T, яку вивели десь після 2019 року.

Таким чином операція Active Fence цілком демонструє, як наявні ресурси протиракетної оборони, так й реальні аспекти її розгортання та функціонування. Бо насправді ці системи є лише підстраховкою, а найголовніший елемент боротьби з балістичними ракетами - їх знищення ще до того, як вони опиняться у повітрі.

Читайте також: Рашисти запускають Х-55 з імітатором ядерної БЧ, чому 16 САУ в ряд – погана ідея та ракета, від якої не сховаєшся: новини та події тижня війни від Defense Express