xcounter
#

Як німецькі Patriot зроблять сильнішою польську ППО, і що про це думають в самій Польщі

1826
 Позиція німецького Patriot, ілюстративне фото з відкритих джерел
Позиція німецького Patriot, ілюстративне фото з відкритих джерел

Досі НАТО будувало протиповітряну оборону своїх учасників від того, де знаходився фронт війни РФ проти України. Тепер Альянсу доведеться ускладнювати свої підходи

Міністерство оборони Німеччини 21 листопада 2022 року офіційно запропонувало Польщі надати дві батареї комплексів Patriot та поновити патрулювання винищувачів Eurofighter для посилення польської ППО. Як може виглядати така ініціатива на практиці, вирішив проаналізувати польський портал Defence24. І свій виклад автори видання почали з такого цікавого факту.

Виявляється, що з березня по липень 2022 року винищувачі Eurofighter уже виконували регулярні патрулювання в небі над Польщею. Такі польоти виконувались, щоб упередити можливі "зальоти" російських літаків у повітряний простір НАТО. Але по мірі того, як ЗСУ відвойовували наші землі та відсували фронт на Схід, загроза від рашистських літаків для НАТО падала, відповідно – місію німецьких "Єврофайтерів" над Польщею було вирішено згорнути.

Читайте також: Як угорські Gripen показали себе "в польових умовах" та при "контакті" з літаками рашистів
Німецькі Eurofighter під час патрулювання, фото - Bundeswehr

Аналогічне рішення було прийнято і по Словаччині, звідки на початку жовтня 2022 року Нідерланди вивели свою батарею Patriot. Як окремо підкреслюють автори Defence24, постійне чергування в такому режимі потребує ротації на відновлення боєздатності. А щоб забезпечувати постійне патрулювання хоча б 2 винищувачів, потрібно одночасно задіяти аж 10 літаків.

Про майбутню місію німецьких Patriot по захисту неба Польщі журналісти Defence24 розмірковують так. В теорії, одна батарея (fire unit) зможе перекрити площу в 5 тисяч квадратних кілометрів, тому комплекс буде доцільно розміщувати поблизу густонаселених районів. Німці заявляють, що дальність стрільби їх Patriot складає 68 км, і що вони уже мають в своєму розпорядженні ракети PAC 3 MSE для знищення балістичних ракет. (Фактична дальність стрільби по аеродинамічним цілям ракетою PAC-2 складає до 160 км, дальність стрільби по балістичним цілям ракетою PAC 3 MSE – до 60 км).

Гіпотетична зона покриття двох батарей німецьких Patriot в Польщі за умови використання ракет PAC 3 MSE проти балістичних цілей

В якому саме форматі використовуватимуться німецькі Patriot в Польщі – постійне чергування в конкретному регіоні, чи зміна позицій час від часу з участю в навчаннях НАТО – питання лишається відкритим. Поляки кажуть, що з точки зору надійності охорони конкретного регіону вигідніший варіант з постійним чергуванням в конкретному регіоні. Але якщо думати про підтримання боєздатності, то потрібні комбіновані формати.

Тут автори Defence24 згадують приклад Голландії під час операції НАТО Active Fence в Туреччині, коли нідерландський дивізіон після 2 років чергування в режимі "24 години на добу" потребував 1 рік на відновлення боєздатності. Тому, наприклад, у випадку з німецькими батареями Patriot було б доцільнішим "проміжне" рішення – наприклад, одна батарея на постійному чергуванні, друга – "на підстраховці".

Гіпотетична максимальна зона покриття однієї батареї Patriot в Польщі за умови використання ракет PAC 2 проти аеродинамічних цілей

Щодо управління стрільбою німецьких Patriot поляки зберігають "обережний оптимізм". НАТО багато років до цього проводило навчання по інтегрованому управлінню системами ППО різних країн, зокрема у взаємодії між Польщею та Німеччиною.

Очевидно, що "Петріоти" з Німеччини на польській території будуть підпорядковуватись Центру об’єднаних повітряних операцій НАТО (САОС) в німецькому Удемі. Але взаємодія з Військом Польським також матиме місце.

Позиція німецького Patriot, фото - Bundeswehr

Якби Німеччина могла би виділити більше ніж дві батареї Patriot, це б дозволило більш "гнучкіше" посилити протиповітряну оборону Польщі. Але проблема в тому, що зараз німці мають лише 12 батарей "Петріотів". Хоча на кінець "Холодної війни", у 1980-х роках, мали аж 36 батарей цього комплексу, що в поєднанні з десятками MIM-23 Hawk створювали собою ешелоновану протиповітряну оборону ФРН.

Але після об’єднання Німеччини та реформи Люфтваффе кількість військовослужбовців в частинах протиповітряної оборони скоротилась з 18 тисяч до 2,3 тисяч осіб. Кількість "Петріотів" була скорочена на дві третини, MIM-23 Hawk та комплекси малої дальності Roland були зняті з озброєння без заміни. Тому зараз німці та поляки опинились в ситуації "маємо, те що маємо".

Читайте також: Як країни НАТО захищали Туреччину від балістичних ракет й що з цього вийшло - показовий приклад операції Active Fence