xcounter
#

B-21 Raider продемонстровано: чому у США його називають літаком шостого покоління та історичною віхою

B-21 Raider (фото:  US Air Force)
B-21 Raider (фото: US Air Force)
15719

Опис B-21 Raider поки складається з епітетів, а не точних характеристик, але деякі речі цілком можуть говорити про революційність машини, яка має замінити B-52, B-1​ та B-2

У США компанія Northrop Grumman та повітряні сили США провели першу демонстрацію свого нового бомбардувальника B-21 Raider, який має замінити B-52, B-1 та B-2 та стати основною стратегічної авіації США на десятиріччя вперед. Подія відбулась сьогодні, 3 листопада, на US Air Force Plant 42 - авіаційному заводі міноборони США у Каліфорнії.

Під час заходу сам B-21 Raider був продемонстрований, якщо бути відвертим, неповністю - лише з одного ракурсу. Всі наявні фото та відео демонструють машину лише у фронтальній проекції, а офіційна інформація лише обмежується загальним описом можливостей, без оголошення тактико-технічних характеристик. При цьому у США B-21 Raider називають машиною "шостого покоління" та "найдовершенішим літаком у світі з коли-небудь створених". Чому у США не жалкують таких епітетів - спробуємо розібратися.

Читайте також: Скільки Ту-95МС та Ту-160 стоїть на авіабазі "Енгельс" та чому ЗСУ поки без F-16, Abrams та Patriot: новини та події тижня війни від Defense Express

Перший погляд на B-21 Raider

Якщо швидко глянути на зображення літака, то вся ця інформаційна компанія, яка почалась ще у 2015 році з анонсу розробки нового бомбардувальника під час Super Bowl, а реклама під час цієї фінальної гри у професійному американському футболі є найдорожчою у світі, виглядає дещо незрозумілою.

Фактично був продемонстрований літак зроблений з аеродинамічною формою літаючє крило, доволі схожий на B-2, який піднявся в небо у 1989 році. Так, це літак-стелс, бомбардувальник, але немає відчуття футуризму, який справляв B-2, F-117 або SR-71 Blackbird.

Але все звісно ховається у деталях, які й відрізняють B-21 Raider. Якщо порівнювати його з B-2, то, наприклад, стає добре видно цілий ряд речей, які дозволяють зрозуміти різницю між літаками між якими понад 30 років.

B-2
B-2, перший політ у 1989 році

B-21 Raider менший, приблизно у 1,5 раза за B-2, у його фюзеляжі значно менше стиків панелей, що говорить про використання у фюзеляжі значно більших за розміром елементів. А це вже - новий рівень технологій авіабудування. Окрім того, менше стиків - менша радіолокаційна помітність.

B-2 B-21
Кабіни B-2 та B-21

На посилену роботу у цьому напрямі активно вказує й нові повітрозабірники, які тепер взагалі не виходять за межі основної проекції.

B-21
B-2, перший політ очікується у 2023 році

Попри менші розміри B-21 Raider виглядає "товщим" за B-2, що говорить про можливо більший коефіцієнт корисного навантаження, ніж можливо було очікувати, якщо використати пропорційний метод відносно B-2. Наразі орієнтовний показник корисного навантаження машини оцінений у 30 тисяч фунтів (близько 13,5 тонн), у B-2 - 40 тисяч фунтів (близько 18 тонн).

Далі - кабіна, обзорність якої викликає величезні питання. Й складається враження, що єдине де таке огляд може бути корисними - дозаправлення у повітрі. Чи можуть бачити пілоти щось вниз по курсу незрозуміло, бо бокові вікна прямо вказують на приблизний рівень голови пілотів під час польоту.

Що криється за B-21 Raider

Але справа в тому, що B-21 Raider, можливо, взагалі не створювався для людей. Під час розробки цього літака, головною вимогою для нього була можливість виконання завдань у безпілотному режимі, тобто створення опціонально-пілотованого літака. Й можливо, що реалізація цієї концепції у B-21 Raider полягає у тому, що вже людина є опцією, а основний режим - безпілотний.

Тобто B-21 Raider - це БПЛА, який може, якщо буде сильно необхідно, пілотуватися людиною, а не бомбардувальник, який може працювати у режимі БПЛА. Саме тому, значну частину інновацій у ньому неможливо розгледіти на фото.

B-21 Raider
Попередній рендер B-21 Raider

Як вже заявили у Northrop Grumman, B-21 Raider - це літак шостого покоління, цифрова машина побудована за відкритою архітектурою, у абсолютному розумінні цього слова. Якщо минулі покоління машин модернізувались поетапно, отримуючи оновлення - Block, що означало перероблення машини, то B-21 може отримувати оновлення постійно. Нові технології, нове обладнання, нове програмне забезпечення може без перешкод інтегруватися до літака, змінюватись, вилучатись, додаватись. І все це без будь-якої "програми модернізації". Умовно, як з комп'ютером, до якого можливо під'єднати новий монітор, замінити процесор, додати оперативну пам'ять, встановити програми.

Все це робить B-21, як підкреслив під час презентації міністр оборони США Ллойд Осітн, багатофункціональним літаком з високим рівнем адаптації, який має широкі можливості розвідки, огляду, управління боєм та далекобійних ударних можливостей.

Що залишилось за кадром B-21 Raider

Така перша й доволі обмежена презентація, на якій частіше звучали епітети, ніж конкретні дані, підіймає цілий ряд додаткових запитань. Зокрема немає жодної конкретики відносно реальних бойових можливостей, якщо не брати до уваги питання малопомітності, яка у цьому літаку вочевидь дійсно вийшла на новий рівень.

Зазначено, що літак має виключну дальність польоту, яка дозволяє йому не базуватися на театрі військових дій. Хоча це також справедливо й для B-2, бо інфраструктура повітряних танкерів США зняла поняття дальності дії стратегічної авіації в принципі. Водночас саме акцент на цьому говорить про значне збільшення цього параметру відносно попередника.

B-21 Raider
Міністр оборони США Ллойд Осітн особисто презентував B-21 Raider

Відносно бойового навантаження також лише об'ємні фрази, що B-21 Raider зможе нести озброєння, яке ще навіть не винайдено. Хоча очевидно, що якщо створюється машина, яка має прослужити десятки років, то звісно вона буде використовувати озброєння, якого ще немає. Звісно, в першу чергу мова йде про нову крилату ракету США AGM-181 LRSO, яка має замінити AGM-86 ALCM. Та взагалі саме ракетне озброєння, включно з гіперзвуковим, й має стати основним у арсеналі B-21 Raider.

Вартість та експлуатаційні витрати, особливо коли мова йде про машину, яка має стати основним бомбардувальником США, також має величезне значення. Під час презентації була підкреслена його економічність, також відома й ціна програми та орієнтовна вартість однієї машини.

Зокрема загальна вартість всієї програми літака та життєвого циклу машин складає близько 203 млрд доларів (у цінах 2019 року). З них 25,1 млрд доларів - розробка, 64 млрд доларів - на виробництво, 114 мдрд доларів за 30 років експлуатаційних та інших витрат на флот зі 100 машин. Вартість одного B-21 Raider зараз оцінюється нижче за ціловий показник у 550 млн доларів (у цінах 2010 року), що дорівнює близько 692 млн доларів зразка 2022 року.

B-21 Raider
B-21 Raider

Якщо порівнювати його з B-2, то вартість лише його розробки оцінена у 44,75 млрд доларів, літака - у 2 млрд доларів. І це у цінах 90-х років, які через рівень інфляції долара можливо сміливо множити на два для отримання цін у доларах зразка 2022 року. Тобто B-21 виходить у рази дешевшим за B-2, а його відкрита архітектура знижує вартість підтримання боєздатності та модернізацій.

Загалом перший політ B-21 Raider очікується вже у 2023 році. Враховуючи секретність розробки, всі попередні тести будуть проводитись у закритому режимі й додаткові данні відносно цієї машини навряд стануть доступними. Більше того, США вкрай ефективно вміють тримати секрети відносно реальних можливостей свого озброєння. Зокрема на що здатні B-2, F-22 та ряд інших літаків й досі залишаються таємницею, тому навряд від Пентагону слід очікувати відвертості відносно B-21 Raider найближчим часом.

Читайте також: Німеччина хоче створити власний HIMARS, і допоможе їй Ізраїль зі своєю ракетною системою PULS