xcounter
#

США розглядають можливість поставити України комплекси Patriot, пише CNN, але є одне але

4302
Позиція зенітно-ракетного комплексу Patriot, фото ілюстративне
Позиція зенітно-ракетного комплексу Patriot, фото ілюстративне

Американські чиновники говорять, що українська ППО – "їх головний пріоритет"

США розглядають можливість поставити Україні зенітно-ракетні комплекси Patriot, щоб посилити нашу протиповітряну оборону на тлі постійної загрози ракетних атак Росії. Про це розповідає CNN з посиланням на високопоставлеого представника Пентагону.

"Всі можливі варіанти у нас на столі. Patriot - це одна із можливостей, яка розглядається", - сказав спікер, відповідаючи на питання про можливість відправки комплексів Patriot безпосередньо в Україну.

Читайте також: Попри правило "воюючої країни", у Швеції кажуть, що дозволити продаж винищувачів Україні – це хороша ідея
Позиція зенітно-ракетного комплексу Patriot, фото ілюстративне

Чиновник також заявив, що "протиповітряна оборона України є головним пріоритетом США". "Ми розглядаємо усі можливі варіанти, які могли би допомогти українцям протистояти атакам Росії. Ми дивимось на те, що можуть зробити Сполучені Штати, ми дивимось на те, що можуть зробити наші партнери та союзники, та шукаємо комбінації, що можуть бути корисні", - додав чиновник.

Але справа в тому, що він також зазначив одну важливу річ - прямо зараз передача ЗРК Patriot до України у Вашингтоні не розглядається. Пряма мова представника Пентагону: "наразі у нас немає планів постачати батареї Patriot до України". А на запитання відносно передачі цих ЗРК іншими країнами, то було повідомлено наступне:

"Я не хочу говорити за інші країни. Безумовно, це суверенне рішення. Щодо НАТО, я думаю, що це також буде частиною обговорення НАТО. Знову ж таки, ми збираємося продовжувати тісно співпрацювати з міжнародною спільнотою, щоб з'ясувати, які можливо забезпечити задоволення оборонних потреб України", - повідомив представник Пентагону.

Додамо, що за даними довідника The Military Balance 2022, на кінець минулого року в розпорядженні збройних сил США було загалом 480 комплексів Patriot модифікацій PAC-3 та PAC-3 MSE.

Завантаження ракет комплексу Patriot PAC-3+ на пускову установку за допомогою транспортно-заряджальної машини M1075A1 виробництва Oshkosh Defence, фото ілюстративне
Читайте також: У НАТО знову розглядають зброю для ПС ЗСУ, від якої "відмовилися у перші дні війни" – Bloomberg