xcounter
#

РФ дожартувалась з "Іскандерами" - отримали ATACMS під боком: Естонія замовляє HIMARS з балістичними ракетами

8447
HIMARS
HIMARS

Розгорнувши у Калінінграді ОТРК "Искандер" РФ відверто погрожувала Європі, тепер під прицілом ATACMS буде Санкт-Петербург​, Псков та Новгород

Естонія, яка є членом-НАТО, замовила американські системи HIMARS разом із високоточними GMLRS, а також балістичними ракетами ATACMS.

Відповідний договір між естонським державним центром оборонних інвестицій та американською агенцією зі співробітництва у сфері оборони та безпеки був підписаний 2 листопада.

Читайте також: Безпілотний винищувач Kızılelma від Baykar вперше відірвався від землі (відео)

"У межах договору, окрім реактивних систем залпового вогню, Естонія також закупить боєприпаси та засоби зв'язку. Також угода включає вирішення питань, пов'язаних з навчанням і логістикою. У пакет також входять різні ракети, дальність дії яких становить від 70 до 300 кілометрів", - цитує Голову відділу озброєнь Центру оборонних інвестицій Раміль Ліпп естонська телерадіокомпанія Eesti Rahvusringhääling.

ATACMS
ATACMS

Постачання перших систем HIMARS очікується у 2024 році, а загальна вартість угоди оцінена на рівні понад 200 млн доларів.

На практиці це означає, що естонська армія отримає можливості з ураження об'єктів армії РФ на значній відстані від кордону. Окрім того, під прицілом опиняються Санкт-Петербург, Псков та Новгород.

Звісно мова йде про самі міста, але точно про військові об'єкти. Зокрема пункт постійної дислокацій 76-ої десантно-штурмової дивізії у Пскові, включно з авіабазою, або головний штаб ВМФ РФ у Санкт-Петербурзі, позиції засобів протиповітряної оборони та ціла інша низька ключових об'єктів всього Західного військового округу РФ.

На фоні цього, лише можливо згадати, як у РФ у 2014 році після запровадження Заходом санкцій почали просувати фразу "не смішіть мої "Іскандери". Вони були розгорнуті у Калінінградській області, а Кремль активно ними гримав.

Читайте також: Чи захистять Patriot у Польщі небо України та скільки їх потрібно, якщо вони будуть розміщені в Україні