xcounter
#

Як вдалось зберегти в таємниці програму B-21 Raider, і скільки бомбардувальників планує замовляти Пентагон

15386
B-21 Raider (фото: US Air Force)
B-21 Raider (фото: US Air Force)

Той момент, коли США відроджуватимуть свою стратегічну авіацію в режимі "часткової" таємності

Пентагон в п’ятницю 2 грудня 2022 року провів презентацію B-21 Raider розробки корпорації Northrop Grumman. Цей літак став першим стратегічним бомбардувальником, розробленим в США за останні 30 років.

Робота над проектом тривала 7 років, при цьому лише влітку минулого керівництво Northrop Grumman вперше дозволило своїм працівникам розкрити характер програми, в якій вони задіяні. Про це йдеться в публікації The Wall Street Journal.

Читайте також: B-21 Raider продемонстровано: чому у США його називають літаком шостого покоління та історичною віхою

Зазначається, що усі роботи по B-21 Raider відбувались на утаємниченому "заводі 42", розташованому в Палмдейлі, штат Каліфорнія, де проходять роботи по усім найбільш передовим літакам ВПС США.

Рішення розсекретити сам факт ведення проекту B-21 Raider було прийняте по мірі того, як дослідний зразок літака наближався до готовності пройти перші випробування. Показово, що першу презентацію B-21 Raider були запрошені зокрема сотні працівників Northrop Grumman, які працювали над цим бомбардувальником.

B-21 Raider (фото: US Air Force)

Цікаво, що при цьому всьому Пентагон продовжує тримати в таємниці не лише конкретні ТТХ новітнього літака, але й також – орієнтовну кількість "бортів", на яку отримає замовлення Northrop Grumman. Показово, що сама корпорація-розробник заявляє аж про 400 підрядників, задіяних в процесі виробництва бомбардувальника, але називає назви лише шести із них, зокрема Pratt & Whitney як постачальника двигунів та Raytheon як виробника бортових систем.

Очікується, що перший політ B-21 Raider відбудеться в 2023 році, серійне виробництво стартує в 2026 році, перші літаки стануть в стрій у 2026-2027 роках, вказують журналісти The Wall Street Journal. І це буде той момент, коли США будуть відроджувати свою стратегічну авіацію в режимі таємності. Досі американські військові скорочували флот своїх дальніх бомбардувальників, та робити ставку більше на тактичну авіацію, для ведення «локальних війн» в Іраку та Афганістані.

B-21 Raider (фото: US Air Force)
Читайте також: Рашисти почали відновлювати Ту-22М3, які 30 років стояли недобудованими під відкритим небом