xcounter
#

Рашисти почали відновлювати Ту-22М3, які 30 років стояли недобудованими під відкритим небом

43445
Російські бомбардувальники типу Ту-22М3 на летовищі "Шайковка", фото з відкритих джерел
Російські бомбардувальники типу Ту-22М3 на летовищі "Шайковка", фото з відкритих джерел

Де росіяни взяли двигуни до таких літаків – питання поки що відкрите

Рашистська ОАК (Объединенная авиастроительная корпорация) 29 листопада 2022 року відзвітувала про те, що передала армії РФ "черговий" Ту-22М3, який проходив начебто ремонтні роботи. Стверджується, що на такому літаку відбулись "необхідні регламентні роботи" та були проведені усі необхідні випробування.

Таке повідомлення виглядає "рутинним", але нюанс в тому, що востаннє армія РФ отримувала Ту-22М3 аж у 2018 році, коли із цеху був викочений перший модернізований Ту-22М3М. Відповідно, ця історія стає уже за рамками "рутинного".

Викатка першого Ту-22М3М із заводського цеху в 2018 році, фото з відкритих джерел

Перший за 4 роки відремонтований Ту-22М3 – виглядає якось замало, зважаючи на те, наскільки інтенсивно рашисти використовували такі бомбардувальники у війні проти Україні. Тому, схоже, тут мова не про "відремонтований", а скоріше про "відновлений" Ту-22М3 для армії РФ. Виготовлений із "заділу", що 30 років буквально простояв під відкритим небом.

У відкритих джерелах зразка 2021 року можемо знайти повідомлення, що Міноборони РФ та Казанскій авіазавод як виробник Ту-22М3 обговорювали можливість добудувати шість літаків цього типу, роботи по яким були призупинені в 1993 року. І з того часу планери цих бомбардувальників без двигунів та бортової електроніки стояли на одному з майданчиків авіазаводу.

Планери недобудованих Ту-22М3 на одному з майданчиків Казанского авіазаводу, зображення з відкритих джерел

Розмову про добудову цих шести Ту-22М3 росіяни насправді вели ще з 2012 року. Але "домовитись" у цій історії російському ОПК та Міноборони РФ "заважали" дві речі. Перша – це вартість цих "виробів". Бо відомство Шойгу хотіло отримати ці бомбардувальники майже за безплатно, а Казанскій авіазавод хотів ціну як за нові літаки.

Друга – двигуни до цих Ту-22М3. Станом на 2021 рік росіяни обговорювали два варіанти – або "втулити" на Ту-22М3 двигуни НК-32 від Ту-160, або ж використати НК-25, які залишились після утилізації наших бомбардувальників, і котрі рашистам начебто вдалось "витягнути" з України в 2013 році.

Якщо орки справді відновлюю свої Ту-22М3, що 30 років простояли під відкритим небом, то це лише на перший погляд виглядатиме фантасмагорично. Бо певне раціональне зерно в цьому є: такі "борти", у всякому разі, матимуть значно менше "випрацювання по ресурсу", аніж їх "колеги" із стройових частин "ВКС РФ".

Рашистський Ту-22М3 з ракетою Х-22, ілюстративне фото з відкритих джерел