xcounter
#

F-35 буде дорожчати: у Lockheed Martin бідкаються на проблеми та назвали рік, коли все може стабілізуватись

Виробництво F-35 (фото Defense News)
Виробництво F-35 (фото Defense News)
7316

Для того, щоб зменшити ціну F-35 необхідно наростити виробництво, але брак комплектуючих буде лише посилюватись

Назвати винищувач п'ятого покоління F-35 безпроблемним - доволі важко, доля літака, який призваний стати основою повітряних сил десятків країн зіткнулась з цілим рядом негативних факторів. Один з яких - ціна, яка вкрай поступово зменшувалась, досягши мінімуму у партії №14, останні літаки з якої будуть передані у першій половині 2023 року.

У цій партії вартість F-35 опустилась до майже 78 млн доларів за один літак, при цьому мова йде про ціну винищувача на виході з заводу, а не експортні контракти. Для порівняння у партії №11 вартість машини складала 89 млн доларів.

Читайте також: Навіщо РФ використала Х-55 з імітатором ядерного заряду: п'ять найбільш вирогодіних варіантів

F-35
F-35 має стати основою повітряних сил США та більшості країн НАТО до середини XXI сторіччя (ці та всі фото нижче DoD US)

Але ці часи - пройшли, бо літаки знову продовжили дорожчати. Спочатку через коронокризу, яка вдарила по об'ємах виробництва та зруйнувала ланцюги постачань комплектуючих. Потім через інфляцію, яка стала у США рекордною з 70-х років. А до неї додались такі проблеми, як, наприклад, використання китайської сировини для виробництва магніту, який використовується у двигуні.

Й шансів на те, що ситуація зміниться - немає. Американське видання Defense News випустило вкрай об'ємний матеріал, в якому розписало всі проблеми побувавши на заводі де збираються винищувачі та поспілкувавшись з директором з виробництва F-35 Едвардом Смітом (Edward Smith).

Загалом, у 2021 році компанія виготовила 142 одиниці F-35, у 2022 році має встигнути зібрати 148-153 машини, а у 2023 році об'єм виробництва буде приблизно аналогічним цьогорічному. При цьому Едвард Сміт підкреслює, що проблеми з постачанням комплектуючих будуть збільшуватись й надалі "каскадом протягом наступних декількох років". Й до наслідків коронокризи додались проблеми пов'язані з постачанням сировини з Європи через війну РФ проти України.

F-35

У найкращому випадку у Lockheed Martin планують повернутися до планового графіку виробництва F-35 лише у 2025 році.

Зараз завод вже приступив до виробництва партії №15, яка вочевидь буде мати більшу ціну через ці проблеми, а також через те, що це буде перша партія машин, які матимуть пакет оновлень Technology Refresh 3. Апгрейд торкається апаратного та програмного забезпечення, поліпшить якість дисплеїв та комп'ютерних комплектуючих включно з розміром пам'яті.

Саме це оновлення є базою для більшої модернізації Block 4, яка вже торкнеться збільшення кількості озброєння, яке зможе нести F-35, покращить розпізнавання цілей та можливості РЕБ.

F-35

Й звісно нова версія машини буде коштувати ще більше, а єдиним варіантом здешевлення продукції є збільшення виробництва, що впирається у брак комплектуючих, що й замикає коло проблем.

Читайте також: У РФ безпрецедентно зменшилась кількість зеків: за два місяці на 23 тисячі - єдине пояснення "Вагнер"