xcounter
#

Навіщо РФ використала Х-55 з імітатором ядерного заряду: п'ять найбільш вирогодіних варіантів

Х-55
Х-55
4323

Використання РФ крилатої ракети Х-55 з імітатором ядерної бойової частини - випадок безпрецедентний й пояснити його доволі важко

Як мінімум один раз РФ використала проти України крилату ракету Х-55 призначену для ядерного удару, але замість справжньої бойової частини в ній був встановлений імітатор, фактично - масогабаритний макет.

Саме ця інформація, яка була опублікована Defense Express з опорою на власні джерела, стала однією з топ-тем. При цьому вже почались активно вибудовуватись можливі причини використання саме Х-55. Й тому можливо обрати найбільш логічні.

Читайте також: Перші відгуки про найменший безпілотник у ЗСУ: для яких завдань знадобиться крихітний Black Hornet

При цьому необхідно розуміти, що різниця між Х-55 та її версією з неядерним боєприпасом Х-555, полягає не тільки у виді бойової частини, хоча візуально ці ракети умовно однакові. Справа в тому, що вага ядерного заряду та його розмір значно менші за фугасну бойову частину, через що конструкція Х-555 потерпіла зміни й там був зменшений розмір паливного бака. Тобто формально це різні ракети, переробити одну в іншу шляхом заміни бойової частини "у полі" не вийде.

Імітатор спеціальної ядерної бойової частини Х-55
Імітатор спеціальної ядерної бойової частини Х-55

Перенасичення ППО

Першою версію використання Х-55 з імітатором ядерного заряду полягає у спробі РФ перенаситити канальність зенітних ракетних комплексів. Справа в тому, що радянські ЗРК мають суттєве обмеження кількості цілей, які вони можуть обстрілювати одночасно, в залежності від комплексу - 1-2 цілі. Тому, умовно для того, щоб частина ракет гарантована пройшла через заслон ППО можливо просто використати велику кількість крилатих ракет.

Очевидним мінусом цієї версії є те, що Х-55 з імітатором заряду - це "пустишка", яка не може завдати істотної шкоди, бо в ній немає вибухівки. Більше того, використання крилатої ракети з метою забезпечення масовості - надмірна витрата ресурсу навіть для РФ.

х-555
Кожна крилата ракета - це високовартісний виріб

Залякування

Одразу ж багато ЗМІ прийшли до висновку, що це насправді РФ намагалась залякати. Мовляв, дивиться - наступного разу там може бути не імітатор. Але те, що у Кремля є ядерна зброя й так відомо, через те, що він й так нею постійно гримає. А те що РФ може її використати, враховуючи диктатора-психопата за кермом абсолютно тоталітарно-терористичного режиму, ні в кого сумнівів немає.

Також те, що РФ використовує саме Х-55 могло бути взагалі не відомо нікому, бо існувала вірогідність, що вона впаде десь у Дніпро чи море, й навряд би на її пошук були б виділені ресурси.

Комплекс РЕБ

Водночас існує непідтверджений варіант, який полягає у можливості оснащення Х-55 системою створення перешкод для радіолокаційних станцій. Й одразу підкреслимо, встановлення на Х-55 комплексів РЕБ ніде не фігурує й є припущенням.

Х-55
Х-55

Але бортові комплекси РЕБ для ракет ще у радянські часи встановлювались на протикорабельні ракети П-500 (4Б89 "Шмель"), П-700 (3Б47 "Кварц"). Існує непідтверджена інформація, що вони також встановлені на П-800 "Онікс".

"Концерн Радиоэлектронные технологии" (КРЭТ) веде розробку систем РЕБ для встановлення на крилаті ракети, зокрема у 2018 році повідомлялось про їх інтеграцію у ракети Х-101 та Х-102. У російських ЗМІ існувало припущення, що такі комплекси РЕБ можуть бути встановлені на "Калибр".

Таким чином одна з ракет оснащена системою РЕБ під час групового пуску може забезпечувати засліплення РЛС, прикриваючи тим самим групу ракет й підвищуючи їх шанси прорватися через заслони ППО.

Але проблема в тому, що компонування Х-55 та Х-555 вкрай щільне, й для того, щоб інтегрувати туди якусь нову систему необхідно звільнити місце та вагу. Можливо зробити вкрай обережне припущення, що у вже переробленій Х-555 це зробити взагалі не можливо, через значно більшу за розмірами та габаритами бойову частину.

Х-55
Компонування Х-55

Водночас для Х-55, можливо шляхом зняття ряду систем підтримання боєздатності спеціальної бойової частини, вивільняється місце, вага та потужність енергогенератора. А наявність самого імітатора пов'язана із забезпеченням балансування самої ракети.

Розвідка

Ще один варіант - Х-55 з імітатором ядерного заряду, який можливо потрібен лише для штатної "розваговки", була призначена для розвідки. Як і станцію РЕБ до Х-55 можливо було інтегровано комплекс радіотехнічної розвідки та засоби передачі інформації.

Таким чином крилата ракета під час польоту може фіксувати випромінення радіолокаційних станцій та передавати їх координати, типи та іншу інформацію. І всі ці дані згодом використовуються для формування польотних завдань для подальших атак. Але ця версія знову впирається у значне перероблення самої Х-55 та встановлення на неї доволі енергетично витратних систем. А також відсутність згадок про такі роботи у РФ.

Помилка або корупція

Звісно завжди залишається місце для банальної помилки та корупції. Можливо припустити, що ракета Х-55 з імітатором була доставлена на аеродром, отримала польотне завдання та була підвішена "під крило", при цьому за всіма документами вона була Х-555.

Причиною такого збою міг стати людський фактор, коли серійні номери були сплутані. Але сумнівно, що така невідповідність не була помічена під час регламентного обслуговування та навіть банального зваження ракети, бо вага Х-55 та Х-555 відрізняється.

Водночас існує варіант, коли РФ проводила конвертацію Х-55 до Х-555. За документами ця ракета могла пройти всі необхідні високовартісні процедури, а у реальності - стати просто муляжем Х-555 та піти у "недоторканний запас" із впевненістю, що вона ніколи не буде використана, а потім її просто утилізують.

У будь-якому випадку - подальше дослідження уламків збитої ракети з імітатором ядерного заряду може відкинути деякі варіанти, тому цілком можливо дочекатися результату роботи українських фахівців.

Читайте також: Росія навчилась перетворювати крадені пралки й на електроніку для ракет "Калібр" і Х-101