xcounter
#

Перші відгуки про найменший безпілотник у ЗСУ: для яких завдань знадобиться крихітний Black Hornet

14429
Нано-БПЛА Black Hornet
Нано-БПЛА Black Hornet

Один з найменших дронів у світі буде допомагати ЗСУ "полювати" за окупантами

Збройні Сили України вже мають на озброєнні крихітний нано-дрон вагою всього 32 грами – PD-100 Black Hornet від компанії Flir, і в центрі підготовки операторів БПЛА "Крук" опублікували відгуки про цю розробку.

Перше, на що варто звернути увагу – Black Hornet це не заміна таким дронам, як DJI Mavic чи аналоги, а скоріше доповнення, яке знадобиться для низки вузькоспеціалізованих завдань – дорозвідки приміщень, посадок і територій тощо.

Читайте також: "Чорний шершень": крутий безпілотник, який не продають Україні
безпілотник black hornet
Ось так транспортується цей маленький безпілотник. Фото: Центр підготовки операторів БПЛА "Крук"

Друге – дрон майже безшумний, під час вітряної погоди його тестували в 10 метрах від групи військових і ніхто не зміг почути цю маленьку пташку. Щодо видимості, то показники такі – на фоні неба його можна вгледіти з відстані у 50 метрів, водночас на фоні стіни, посадки тощо – ворогу пощастить, якщо побачить його з 20 метрів.

бпла black hornet
Фото: Центр підготовки операторів БПЛА "Крук"

Цей дрон доволі зручний у транспортуванні, запускається з однієї руки. До складу комплексу може входити дрон з двома денними камерами або ж з одним тепловізором, а також планшет, на який передається зображення з камери та телеметрія, а також зарядна станція.

Щодо картинки з камери, то вона, звичайно, не має якоїсь надзвичайної якості, втім її достатньо, щоб ідентифікувати ворога на невеликій відстані.

безпілотник black hornet
Центр підготовки операторів БПЛА "Крук"

З недоліків – це вартість такої невеликої "пташки" – комплект з двох дронів, пункта управління та зарядної станції коштує від 40 до 60 тисяч доларів.

Нагадаємо, що про постачання цих дронів ЗСУ домовилися Норвегія та Велика Британія, всього ЗСУ мають отримати близько 1000 (500 комплектів) Black Hornet.

Читайте також: Велика Британія передає ЗСУ 2000 безпілотників, включно з дронами-камікадзе, на 54 млн фунтів