xcounter
#

Велика Британія передає ЗСУ 2000 безпілотників, включно з дронами-камікадзе, на 54 млн фунтів

Дрон-камікадзе Warmate - один з кандидатів
Дрон-камікадзе Warmate - один з кандидатів
8921

У пакет допомоги входять розвідувальні мікродрони, понад 1000 дронів камікадзе та мінні тральники

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, який попри загрозу масованих ракетних ударів з боку РФ особисто прибув до Києва на День Незалежності, приїхав не з "пустими руками".

Велика Британія передає Збройним Силам України пакет військової допомоги розміром у 54 млн фунтів стерлінгів (близько 63,6 млн доларів). У нього, відповідно до повідомлення британського уряду, увійде 2000 одиниць безпілотників, як розвідувальних, так і дронів-камікадзе.

Читайте також: Рашисти скаржаться, що ЗСУ рознесли важливу ціль армії РФ

Окремо оговорено, що у серед цих БПЛА - 840 мікродронів PD-100 Black Hornet. Це ті самі надсучасні розвідувальні безпілотні вертольоти, вагою лише 32 грами, про передачу яких повідомив уряд Норвегії. І хоча в Осло не стали говорити кількість, але приблизно мова йде про 150-240 комплектів з двох дронів та пульту керування. Таким чином, Збройні Сили України невдовзі мають отримати понад півтисячі комплектів Black Hornet.

PD-100 Black Hornet
PD-100 Black Hornet

Що більш цікаво, через оголошену кількість мікродоронів від Великобританії стає зрозуміло, що інші 1160 одиниць - це скоріш за все дрони-камікадзе. І що вкрай важливо - доволі потужного класу. Мова йде про протитанкові баражуючі боєприпаси (anti-tank loitering munitions).

До цього такого уточнення не було, що дозволило припустити, що мова може йти про Switchblade або Drone40. Але тепер залишається лише здогадуватись, який саме протитанковий дрон-камікадзе можуть передавати британці. Можливість передачі Exactor, який більш відомий, як Spike NLOS виглядає малоймовірним, через те, що це ізраїльська система від компанії Rafael.

У теорії трохи більше шансів у SkyStriker від також ізраїльської Elbit Systems, яка має відокремлений британський підрозділ. Але не виключено, що це абсолютно нова розробка, яка створена, наприклад MBDA, яка у 2010-х роках розробляла вкрай цікавий FireShadow.

Також не виключено, що мова йде про вже добре знайомий у ЗСУ польський Warmate, який був закуплений Лондоном спеціально для України.

Але і на цьому приємні сюрпризи від Великої Британії не завершуються, бо Лондон також готується передати тральники для пошуку морських мін. Зазначено, що українські оператори будуть навчені ними користуватися найближчими тижнями. Тобто, скоріш за все, мова йде про підводні безпілотники.

Читайте також: Що робив Китай на форумі "Армия-2022" та якою технологією Іран зацікавив РФ – і це не БПЛА