xcounter
#

Дроном з гранатомета: британські військові в Малі оцінюють переваги багатофункціонального Drone40

3503
Дроном з гранатомета: британські військові в Малі оцінюють переваги багатофункціонального Drone40

Дрон, що запускається з гранатомета, може виконувати низку різних завдань залежно від корисного навантаження – наприклад, здійснювати розвідку чи знищувати ворожі цілі

Британські військові в Малі почали використовувати невеликі безпілотні літальні апарати Drone40, що вистрілюються зі стандартних 40-мм гранатометів.

Ці мініатюрні квадрокоптери можуть бути оснащені різним корисним навантаженням, від повнорозмірних оптико-електронних відеокамер до невеликих фугасних чи бронебійних боєголовок.

Читайте також: Baykar Defence розробила прототип безпілотника із вертикальним злетом та посадкою: дрон має назву Bayraktar DIHA
Drone40
Drone40 від австралійської компанії DefendTex

Цікаво, що після запуску ці невеликі безпілотники можуть виконувати задачу у складі рою.

Повідомляється, що члени британської оперативної групи в Малі отримали "декілька сотень" безпілотників Drone40 від австралійської фірми DefendTex.

Drone 40 дрон безпілотник
Вага дрона з корисним навантаженням – 300 грамів, час перебування у повітрі – від 30 до 60 хвилин, дальність дії – понад 20 км. Може оснащуватися різними варіантами корисного навантаження.

Зазначається, що британські сили знаходяться в Малі у рамках операції Newcombe, що забезпечує підтримку операції Barkhane, регіональної антитерористичної операції під керівництвом Франції, а також Багатопрофільної комплексної місії ООН зі стабілізації в Малі, що відома під французькою абревіатурою MINUSMA.

Drone40 став однією з низки різних систем, з якими британські військові були помічені на тренуваннях у жовтні 2020 року.

Водночас незрозуміло, чи британська армія вирішила придбати Drone40 для широкого використання у своїх підрозділах або ж вона проводить оперативну оцінку в рамках операції Newcombe.

Безпілотник Drone40 може вистрілюватися з пускових установок, призначених для стрільби стандартними 40-мм гранатами з низькою швидкістю. Загальна довжина Drone40 залежить від типу корисного навантаження, однак повідомляється, що довжина основного корпуса становить близько 120 мм.

Дрон безпілотник гранатомет
Drone40 може вистрілюватися з 40-мм гранатометів.

Таким чином, для їх використання необхідна пускова установка, призначена для стрільби великогабаритними 40-мм міліметровими патронами, такими як варіанти підствольного гранатомета Heckler & Koch AG36, які знаходяться, зокрема, на озброєнні збройних сил Великобританії й США.

Наразі відомо, що Drone40, які використовують британські військові в Малі, оснащені відеокамерою. Щодо інших варіантів корисного навантаження не повідомляється, однак його легко можна замінити в польових умовах, а за умови встановлення камер дрони можна використовувати повторно.

Drone40
Безпілотники Drone40 можуть діяти як поодинці, так і в складі напівавтономного рою

Так, окрім камер, дрон також може бути оснащено фугасною чи бронебійною боєголовкою. Є й інші варіанти – невеликі засоби РЕБ чи лазерні цілевказівники для позначення цілей.

Разом з тим стверджується, що Drone40 можуть працювати як мінімум як напівавтономні рої після запуску. Завдяки різним типам боєголовок можна ефективніше знищувати складні та розосереджені цілі, наприклад, війська, що знаходяться на відкритій місцевості разом з бронетехнікою.

Нанодрон Bug
Нещодавно Армія Великобританії почала озброюватись нанодронами Bug

Ці дрони також можуть діяти як баражуючі боєприпаси, зависаючи над певною ділянкою та очікуючи наказу на знищення ворожих цілей. Drone40 має дальність дії не менш як 20 км та, залежно від корисного навантаження, перебувати у повітрі від 30 до 60 хвилин.

Для британських військових у Малі, які мають патрулювати райони в регіоні, в яких проявляють активність різні групи бойових, невеликі дрони стануть у нагоді і як розвідники, і в бойовому варіанті – для знищення ворожих цілей.

Читайте також: Катери, озброєні дронами-камікадзе: чим США хочуть воювати у Південно-Китайському морі