xcounter
#

Армія Великобританії почала озброюватись нанодронами Bug: коли 196 грамів змінює поле бою

Нанодрон Bug
Нанодрон Bug
3949

"Навіть у найсуворішу погоду цей дрон зможе збирати життєво важливі дані про те, що знаходиться за рогом чи наступним пагорбом", – кажуть розробники

Компанія BAE Systems спільно з UAVTEK розробили та поставили перші 30 нанодронів Bug британській армії, яка провела випробування цього безпілотника.

Нанодрон Bug - це безпілотний літальний апарат вагою 196 грамів (приблизно, вага смартфона). Час автономної роботи дрона - 40 хвилин. Дальність дії - 2 км. Призначення - розвідка на найнижчому тактичному рівні.

Читайте також: Попри успішні тести, Boeing переносить перший політ безпілотника Loyal Wingman на 2021 рік (відео)

Фактично Bug дозволяє на рівні відділення чи взводу отримати детальну інформацію про поле бою: викрити розташування противника та його реальні сили, виявити засідки, уточнити попередні розвіддані, навести далекобійні засоби ураження, тощо.

BAE Systerms нанодрон
У Британії представили "наноочі" для військових. Фото: BAE Systems

Як стверджує розробник, особливістю цього нанодрона є здатність виконувати задачу навіть за умов сильного вітру. У BAE Systems запевняють, що це єдиний наноБПЛА, здатний впоратися з такими погодними умовами.

Наразі компанії продовжують роботи над цим безпілотником, розглядаючи варіанти додаткового корисного навантаження, яке може отримати цей безпілотник, а також можливість його інтеграції з іншим обладнанням військових.

Цікаво, що в період з 2013 до 2016 року у збройних силах Великобританії знаходилося більш як 300 невеликих дронів, однак у результаті скорочення їх кількість зменшилася більш як на третину у 2017 році.

Тож минулого року оборонне відомство країни заявило, що виділило 66 мільйонів фунтів стерлінгів на "пришвидшення проєктів військових роботів на полі бою".

Black Hornet
Нанодрон Black Hornet

У травні 2019 року міноборони країни замовило 30 наноБПЛА Black Hornet Mk3 загальною вартістю 1,4 млн фунтів стерлінгів - близько 45 000 кожен. Нині ж військові хочуть спробувати й нанодрон Bug, який, як стверджує розробник, коштує в десять разів менше за Black Hornet.

Читайте також: Компанія "Атлон Авіа" поставила перший безпілотний комплекс на експорт і повністю виконала ДОЗ-2020 для ЗС України
ТЕГИ БПЛА