xcounter
#

Компанія "Атлон Авіа" поставила перший безпілотний комплекс на експорт і повністю виконала ДОЗ-2020 для ЗС України

Компанія "Атлон Авіа" поставила перший безпілотний комплекс на експорт і повністю виконала ДОЗ-2020 для ЗС України
12343

Науково-виробниче підприємство "Атлон Авіа" виконало перший експортний контракт на постачання безпілотного авіаційного комплексу власного виробництва іноземному замовнику.

Про це агенціі Defense Express повідомив директор НВП "Атлон Авіа" Артем В’юнник: "Замовником нашого комплексу подвійного призначення була приватна компанія з Об’єднаних Арабських Еміратів.

Фурія
У склад комплексу від компанії "Атлон Авіа" входить декілька дронів та станція управління

Ми поставили на експорт виріб БпАК А1МС, який, звісно, за своїми тактико-технічними можливостями, характеристиками та функціоналом відрізняється від того комплексу, який застосовується у Збройних силах України. Це зрозуміло".

Читайте також: Безпілотник "Фурія" прийнято на озброєння Збройних Сил України (відео)

Як відомо, київська компанія "Атлон Авіа" є виробником сучасного БпАК А1СМ "Фурія", як прийнятий на озброєння ЗС України у квітні 2020 року.

"Фурія" у небі

"Звісно, виготовлення авіційного безпілотного комплексу подвійного призначення для інозамовника пройшло без жодних проблем. Ми також мали адаптувати програмне забезпечення під потреби покупця, перевести на англійську мову усю документацію щодо комплексу.

Фурія
Безпілотний аваційний комплекс з БпЛА типу "Фурія" у стандартному виконанні

Проте найбільші несподіванки нас чекали, коли йшлося про отримання усіх юридично-формальних дозволів на експорт, насамперед - отримання дозволу Державної служби експортного контролю на вивіз виробу", наголосив Артем В‘юнник.

Директор НВП "Атлон Авіа" Артем В'юнник

Постачання БпАК інозамовнику компанія здійснювала самостійно, без участі спецекспортів. Уся процедура отримання дозволу на експорт зайняла більше шести місяців.

Питанння щодо конкретного зразка продукції від НВП "Атлон Авіа" навіть виносилось на засідання Міжвідомчої комісії з питань військово-технічного співробітництва.

"Фурія" в небі під Києвом

У компанії "Атлон Авіа" висловили обережний оптимізм, що при реалізаціі наступних експортних контрактів подолання бюрократичних та організаційних перешкод буде здійснюватися набагато швидше з боку усіх учасників цього процесу.

Також директор підприємства "Атлон Авіа" Артем В’юнник повідомив, що компанія своєчасно виконала Державне оборонне замовлення 2020.

"Збройним силам України у цьому році поставлено декілька десятків БпАК А1СМ "Фурія", які призначені для розвідки та коригування вогню артилерії. Саме під ці завдання і розроблявся та вдосконалювався наш комплекс. Головний споживач розробки - це артилерійські підрозділи бригад, з якими у нас налагоджено тісний зв’язок.

Приземлення "Фурії"

Адже війська вже тривалий час застосовують наш комплекс і набутий досвід є корисним і для самих артилеристів, і для нас - як для розробників та виробників безпілотних комплексів, яких у Збройних силах вже значна кількість.

Також ми провели ремонт та оновлення низки наших комплексів, які раніше були поставлені до частин ракетних військ та артилерії", наголосив Артем В’юнник.

Вурія А1СМ
Безпілотний авіаційний комплекс А1-СМ "Фурія" призначений для проведення якісної та ефективної тактичної повітряної розвідки й коригування артилерії в будь-який час доби.

Виконання ДОЗ-2020 у порівнянні з минулим роками було суттєво ускладнене як впливом пандемії - бо закордонні постачальники затягували відвантаження комплектуючих, так і тим, що в самій Україні ухвалення цьогорічного ДОЗу відбулося зі значною затримкою. На його виконання залишалось лише декілька місяців.

На виробництві НВП "Атлон Авіа"

“Це спричинило значне навантаження на колектив підприємства саме наприкінці року, при тому, що частина нашої команди саме в цей час вимушена була піти на карантин з огляду на COVID.

Проте навіть в таких умовах нам вдалося завершити збирання усіх замовлених комплексів і без жодних зауважень з боку військового представництва вчасно передати продукцію замовнику", повідомив директор НВП "Атлон Авіа" Артем В‘юнник.

Запуск "Фурії""

Ефективність застосування безпілотних авіаційних розвідувальних та ударних комплексів вкотре була доведена під час нещодавнього військового конфлікту у Нагірному Карабаху.

Тож закупки БпАК різного призначення є одним з домінуючих трендів при визначенні пріоритетів для оснащення армії у багатьох державах світу.

Закупки БпАК різного призначення є одним з домінуючих трендів у арміях багатьох державах світу

На сьогодні у Збройних силах України зберігається потреба у доукомплектуванні частин РВіА безпілотними комплексами авіаційноі розвідки та корегування вогню, які стали невід’ємною складовою ефективного застосування наших артпідрозділів. Така потреба з боку Генерального штабу ЗС України була доведена до виробника.

Фурія А1 СМ
До війська було поставлено майже 100 комплексів з 2-3 дронами у кожному

Проте на кінець грудня, за словами директора компанії "Атлон Авіа" Артема В’юнника, підприємство не отримали жодної інформаціі від Міноборони про те, яку саме кількість комплексів оборонне відомство буде замовляти в рамках ДОЗ-2021.

"Як і всі попередні роки, ми знову знаходимося у ситуації невизначеності і неспроможні спланувати раціональне завантаження наших виробничих потужностей.

Ми знову знаходимося у стані невизначеності...

Цілком ймовірно, що у першому кварталі наступного року ми вкотре будемо очікувати на ухвалення показників Дозу та його доведення до виконавців, замість того, щоб здійснювати планові роботи з підготовки до виробництва та виготовлення серійних БпАК.

Така ситуація не може не викликати, м’яко кажучи, здивування. Особливо за умов того, що кількісна потреба у БпЛа з боку Генштабу визначена на основі запитів від видів та родів військ", підкреслив керівник компанії "Атлон Авіа".

Грім
"Грім" є новим видом зброї - баражуючим боєприпасом та поєднує у собі концепції безпілотного літального апарата та високоточної зброї.

Артем В’юнник також повідомив, що підприємство продовжує ініціативні роботи зі створення нового безпілотного ударного комплексу "Грім" і наступний рік має стати проривним для цієї розробки.

Читайте також: Смертельний "Грім"