xcounter
#

Дрони-камікадзе від Великобританії для України: на яку зброю може розраховувати ЗСУ

FireShadow - один з виключно британських дронів-камікадзе
FireShadow - один з виключно британських дронів-камікадзе
8162

У Лондоні не стали називати точний тип баражуючих боєприпасів, які передаються Україні, тому розглядаємо всі варіанти від Exactor та FireShadow до SkyStriker та Drone40

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив про новий пакет військової допомоги для України, в якому буде десять САУ та баражуючи боєприпаси. Ця допомога має надійти вже найближчим часом.

У Лондоні не назвали точний тип озброєння, але відносно самохідних артсистем є лише один варіант - AS90. Водночас щодо дронів-камікадзе, то визначення їх типу дещо складніше.

Читайте також: Чим український "Буревій" кращий за радянську РСЗВ "Ураган"

Баражуючі боєприпаси армії Великої Британії

Серед одних з найцікавіших варіантів можливо одразу виділити Exactor, який більш відомий під назвою Spike NLOS. Ця зброя від ізраїльської компанії Rafael довела свою надвисоку ефективність під час війни за Нагірний Карабах. Вона призначена для знищення цілей на відстані до 32 км, а наведення здійснюється оператором у режимі он-лайн, що дозволяє провести дорозвідку визначити більш пріоритетну ціль і знищити саме її

Exactor - Spike NLOS
Exactor - Spike NLOS

Але головною проблемою в отриманні цієї зброї вочевидь стане необхідність отримання дозволу від Ізраїлю на реекспорт. З огляду на політику цієї держави, розраховувати не це доволі складно.

Водночас відомо, що 16 березня Велика Британія закупила у США партію вже добре відомих у ЗСУ дронів-камікадзе Switchblade від компанії Aerovironment. Все що відомо про цей контракт - вартість у 44,9 млн доларів та строки завершення у квітні 2023 року. Ані точна модель, ані кількість не були розголошені.

З огляду на той фактор, що Switchblade вже використовуються у ЗСУ, отримання саме цих баражуючих боєприпасів може бути цілком ймовірним. Питання лише у строках виконання контракту саме для Великобританії, враховуючи те, що ці дрони активно передаються Україні у межах допомоги від США.

Ще один дрон-камікадзе у британській армії - це австралійський Drone40. Це мініатюрний баражуючий боєприпас, який вистрілюється зі стандартних 40-мм підствольних гранатометів. Відомо, що британські військові його використовували у Малі і було надано декілька сотень таких дронів. Але абсолютна більшість з них були оснащені відеокамерами, хоча виробник, DefendTex, випускає їх і в ударних версіях.

Drone40
Drone40

Британський заклик до підприємств

Цілком можливо, що можливо не обмежуватись лише тими зразками, які є на озброєнні британської армії. Бо 30 травня Лондон закликав оборонні підприємства прискорити розробку та виробництво озброєння саме під потреби України. Серед оголошеного урядом озброєння були зазначені й дрони-камікадзе.

Серед можливих кандидатів, які могли відгукнутися на такий заклик, в першу чергу слід згадати MBDA, яка у середині 2010-х років розробила баражуючий боєприпас FireShadow. Постачання цього дрона-камікадзе нібито розпочались ще у 2016 році, але потім проект був згорнутий.

Водночас можливості FireShadow більш ніж цікаві. Вага до 200 кг, операційний радіус дії до 100 км, час у повітрі до 6 годин. Цей дрон-каміказдзе, на відміну від абсолютної більшості зазначених вище, вже відноситься до "серйозної зброї", яка може стати вкрай ефективним рішенням для полювання на ЗРК, пункти зв'язку, станції РЕБ та РТР та інші важливі об'єкти армії РФ.

Також у Великій Британії діє підрозділ ізраїльської компанії Elbit Systems, яка виробляє баражуючі боєприпаси SkyStriker. Ці дрони-камікадзе також активно використовувались у війні за Нагірний Карабах. SkyStriker може знаходитись у повітрі 1-2 години, в залежності від бойової частини вага якої може складати 5 або 10 кг. Дальність керування SkyStriker неоголошена, але він також призначений для завдання високоточних ударів по ближньому тилу противника.

SkyStriker
SkyStriker

Водночас чи можливий обхід британським підрозділом Elbit Systems блоку реекспорту з боку Ізраїлю залишається доволі дискусійним питанням.

Також не виключено, що й інші компанії, зокрема BAE Systems, а також цілий ряд менш відомих компаній також могли запропонувати свої рішення.

Читайте також: Стало відомо про катастрофічні втрати рашистів після удару по базі армії РФ у Мелітополі