xcounter
#

Велика Британія передасть для ЗСУ дві неповні батареї САУ калібру 155-мм

44360
Британська САУ AS90, ілюстративне фото з відкритих джерел
Британська САУ AS90, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо мова про поставку саме AS90, британські військові віддадуть своїм колегам з України 10% парку своїх самохідних гармат

Кабінет міністрів Великої Британії повідомив, що сьогодні очільник уряду Боріс Джонсон мав розмову з президентом України Володимиром Зеленським. Окрім всього іншого, Джонсон повідомив про рішення надати новий пакет військової допомоги Україні – 10 самохідних артилерійських установок не названого типу та дрони-камікадзе, тип і кількість яких не розкриваються.

Десять САУ – це по суті дві неповні артилерійські батареї. Тут може бути одразу два варіанти, який саме тип самохідних гармат Велика Британія планує передати для ЗСУ.

Читайте також: Рашисти можуть обстрілювати далекобійними "Коаліція-СВ" позиції ЗСУ на Сході України
Британські САУ AS90, ілюстративне фото з відкритих джерел

Першими на гадку спадають саме AS90 калібру 155 мм, єдиний тип САУ на озброєнні британської армії. Тим більш, що раніше в ЗМІ уже циркулювали натяки, що Лондон готує передачу Україні таких самохідних арт установок.

Якщо таке припущення – вірне, це означатиме, що британські військові "поділяться" з українськими колегами 10% парку своїх самохідних гармат, За даними The Military Balance за 2021 рік, армія Великої Британії мала 89 одиниць AS90.

Бельгійська САУ M109A4BE, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але тут може бути й більш "прозаїчний" варіант – Велика Британія готується передати Україні перші 10 із понад 20 самохідних артустановок M109, що були викуплені в бельгійської приватної компанії в середині червня 2022 року.

Міністр оборони Бен Уоллес прямо говоритв, що Британія придбала ці САУ, щоб відремонтувати і потім передати Збройним Силам України.

Бельгійська САУ M109A4BE, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ЗСУ вижимають максимум з французьких CAESAR та використовують найдалекобійніші снаряди з усіх можливих (фото)