xcounter
#

ЗСУ вижимають максимум з французьких CAESAR та використовують найдалекобійніші снаряди з усіх можливих (фото)

90253
ЗСУ вижимають максимум з французьких CAESAR та використовують найдалекобійніші снаряди з усіх можливих (фото)

У ЗСУ показали якими далекобійними снарядами веде вогонь САУ CAESAR

Українське військо не просто активно використовує французькі колісні САУ CAESAR, а дійсно вижимають максимальні можливості з них.

Про це свідчать світлини від прес-служби Угруповання Об’єднаних сил на яких показана робота розрахунку цієї 155-мм артсистеми.

Читайте також: Тепер офіційно: HIMARS вже активно працюють по армії РФ високоточними ракетами
CAESAR ЗСУ
САУ CAESAR використовується у ЗСУ, щонайменше з травня

"Самохідні артилерійські установки CAESAR вдень та вночі знищують російських окупантів на східному фронті України. Разом переможемо! Слава Україні!", - йдеться у дописі.

Але найцікавіше з опублікованих фото наступне, на якому можливо побачити снаряд, який знаходиться у лотку для заряджання.

CAESAR ЗСУ
На лотку лежить активно-реактивний 155-мм снаряд

Справа в тому, що це активно-реактивний снаряд, про що говорить його хвостова частина. І це дозволяє вести ним вогонь з CAESAR, відповідно до специфікації від виробника Nexter, на відстань у 50 км.

Для розуміння, це на 20 км перевищує гіпотетично максимальну дальність вогню зі 152-мм "Мста" активно-рактивним снарядом та у двічі з використанням нових снарядів з покращеною балістикою.

Більше того, ця дальність у рази перевищує дальність стрільби РСЗВ "Града", більше на 14 км за "Ураган" та поступається лише "Смерчу".

CAESAR ЗСУ
За точність вогню на таку дальність відповідає цифрова система управління вогнем з балістичним радаром

Також цей снаряд використовується з підривачем FU RALEC DE F3, використання яких було помічено раніше, він має функцію не тільки контактного, але і повторного підриву. Це дозволяє у рази збільшити ефективність ведення вогню та площу ураження цілей, бо частина уламків не уходить в землю.

До того ж сучасні західні 155-мм снаряди, відносно радянських та російських 152-мм мають у рази більшу могутність. Справа не лише у значно кращій уламковості, а й у кількості вибухової речовини: 10,8 кг у снаряді М795 проти 4,8-6,8 кг у радяснько-російських.

М795
Снаряди М795

Варто нагадати, що станом на початок червня повідомлялось, що лише одна батарея з шісти САУ CAESEAR вже знищила 80 гармат рашистів. А у Франції планують передавати Україні додаткові САУ до, скоріш за все 12, які вже отримали ЗСУ.

Але CAESAR це не сама далекобійна САУ в арсеналі ЗСУ. Нещодавно отримані PzH 2000 тримають за собою абсолютний світовий рекорд для артсистем 155-мм з довжиною ствола 55 калібрів - 67 км. Перші 12 одиниць PzH 2000 вже в Україні, а Німеччина та Нідерланди планують назбирати ще шість.

Читайте також: За якої умови ЗСУ можуть отримати більше сучасних 155-мм САУ PzH 2000