xcounter
#

Бельгія нарешті визначилась, чи продаватиме Україні САУ M109

35252
Бельгійська САУ M109A4BE, ілюстративне фото з відкритих джерел
Бельгійська САУ M109A4BE, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або що насправді стояло за "нездатністю" бельгійської влади поставити самохідні артустановки для ЗСУ

Міністр оборони Бельгії Людівін Дедондер 1 червня під час свого виступу перед парламентарями заявила, що Україна таки отримає САУ M109 із бельгійських складів. Перші артустановки уже вирушили в Україну, фактичним постачальником виступила приватна компанія OIP, пише Army Recognition.

Ця новина прямо дисонує із вчорашнім повідомленням про те, що Бельгія начебто не зможе продати свої M109 зі складів зберігання, бо OIP як власник цієї техніки "заломила" своєму Міноборони непомірну ціну на ці САУ. Схоже, тут справа в юридичних нюансах та бажанні Брюсселю максимально утаємничити поставку САУ М109, які однак "не вловила" місцева преса.

Читайте також: Україна отримає ще більше британських гармат на корейських гусеницях
Бельгійська САУ M109A4BE, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ретроспектива виглядає так. В 2008 році Міноборони Бельгії раптово вирішило зняти з озброєння аж 64 самохідні артустановки M109A4BE, на модернізацію яких було витрачено значні ресурси. Кому "повісити на баланс" ці САУ, "визначалися" аж сім років, і лише в 2015 році бельгійські M109A4BE були продані компанії OIP, що спеціалізується на скупці "надлишкового військового майна".

Схоже, ця оборудка мала ознаки корупційності, бо OIP не просто купила ці САУ за ціною металобрухту, по 15 тисяч євро за одиницю, Міноборони Бельгії "добровільно" відмовилось від права викупити назад свої артустановки, у випадку необхідності.

Оціночна кількість M109A4BE на складах у Бельгії - 26 одиниць

Минуло декілька років, встиг померти один із учасників цієї оборудки зі сторони OIP. Можливо, якби не війна України проти рашистів, бельгійське Міноборони так би й "забуло" про свої САУ M109A4BE. Але ні, ця техніка стала потрібна Збройним Силам України, Брюссель загорівся бажанням продати нашій державі необхідну зброю.Тут і "виліз" давній юридичний нюанс про те, що бельгійське Міноборони начебто не має права викупати САУ M109A4BE. "Злив" у пресу "інсайду" повернув процес у потрібне русло, і сторони ухвалили "соломонове рішення". Під час виступу перед парламентарями Людівін Дедондер заявила, що САУ M109A4BE Україні напряму постачає компанія OIP, і що бельгійське Міноборони начебто не втручається в цей процес.

Частину своїх САУ M109A4BE Бельгія задовго до війни встигла продати в Індонезію, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Україна підписала контракт на постачання восьми 155-мм САУ