xcounter
#

Бельгія не зможе передати Україні САУ M109 через жадібність місцевих зброярів

21038
M109
M109

На складах приватної компанії у Бельгії перебуває декілька десятків САУ M109A4BE

У постачанні військової допомоги до України на заваді можуть стати не тільки політика уряду, наприклад, як у Німеччині, коли говориться про одне, а після перевірки виходить зовсім інше. Трапляються випадки, коли попри бажання влади, реалізувати задумане неможливо через інші фактори.

Наприклад, уряд Бельгії не зміг відправити до України партію самохідних артилерійських установок M109. Як повідомляє місцеве видання De Morgen, причиною цього стала банальна жадібність зброярів з компанії OIP, які тримали списані САУ.

Читайте також: У РФ є значно швидший сценарій поповнення втрат у танках: до чого необхідно бути готовим ЗСУ

"Ведення переговорів вкрай ускладнене, якщо контрагент просить більш ніж у десять разів більше, ніж він заплатив за це сам", - цитує джерело в уряді видання. Окрім того, компанія OIP була проти того, щоб представники міноборони Бельгії провели огляд САУ. В результаті перемовини, які тривали з квітня, не принесли результату.

M109A4BE
Оціночна кількість M109A4BE на складах у Бельгії - 26 одиниць

Також у De Morgen бідкаються, що армія Бельгії у 2008 році списала 64 одиниці M109A4BE, які не так давно пройшли модернізацію, зокрема шляхом встановлення 39-каліберного ствола. Більше того, деякі машини продавались компанії OIP за 15 тисяч євро. А частина з цих САУ вже була реалізована, зокрема у 2015 році 38 одиниць були куплені Індонезією.

Варто зазначити, що одразу після вторгнення РФ Бельгія передала 5 тисяч кулеметів FNC, 200 гранатометів LAW та 3800 тонн палива на загальну суму у 77 млн євро. З кінця квітня країна також передала 952 бронежилета, 2000 бронепластин та 1100 боєприпасів до гранатомету Carl Gustav.

Читайте також: На який контрбатарейний радар від Німеччини може розраховувати ЗСУ та на що він здатний