xcounter
#

Що робив Китай на форумі "Армия-2022" та якою технологією Іран зацікавив РФ – і це не БПЛА

5912
Під час форуму "Армия", фото ілюстративне
Під час форуму "Армия", фото ілюстративне

За підсумками форуму РФ уклала контрактів на 9 млрд доларів

Китайська та іранська "оборонка" продемонструвала низку своїх зразків озброєння та військової техніки на російському так званому "міжнародному" форумі "Армия-2022", який тривав з 15 по 21 серпня цього року. Детальніше про це йдеться у публікації Defense News.

j-31
Китайський винищувач п’ятого покоління J-31

Так, Китай демонстрував на виставці свою бронетехніку, військові машини швидкої допомоги, винищувач JF-17 з російським двигуном РД-93 і багатоцільовий винищувач J-31, "аналог" російського Су-57.

Читайте також: РФ здивувала Китай своїми винищувачами за 2,5 млрд доларів, "проблемні" з яких ледь не половина
Су-57
Російський винищувач Су-57

Як повідомило виданню джерело в оборонній промисловості, китайська присутність на форумі була передусім символічною: "Раніше на кожній [російській] військовій виставці можна було побачити китайців з фотоапаратами. Але сьогодні китайцям треба менше купувати російського озброєння, оскільки у них є багато свого власного, заснованого на російських розробках".

бойовий робот
Рашистський "бойовий робот" типу М-81 із одноразовим РПГ-26, зображення з відкритих джерел

У контексті Китаю тут можна згадати про те, як на форумі "Армия" РФ "налажала" зі своїм "бойовим робопсом з РПГ-26", якого за 2700 доларів можна придбати на AliExpress можна придбати на AliExpress.

Saba-248 гелікоптер
Іранський гелікоптер Saba-248

Водночас Іран на виставці демонстрував керовані бомби, гелікоптер середньої вантажності Saba-248 та безпілотник Mohajer-6 – більшість з іранської техніки презентувалися у виглядів макетів.

Mohajer-6
Іранський БПЛА Mohajer-6

У Defense News також зазначають таке – попри те, що російські ЗМІ нахвалювали Mohajer-6, наразі немає офіційних даних щодо закупівлі. Загалом же про історію "іранських дронів для РФ" Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

Shahed 129 бпла Іран
Іранський БПЛА Shahed 129

Водночас зазначається, що РФ зацікавилася іранськими технологіями для отримання супутникових зображень міст – цей продукт може використовуватися, як у цивільних, так і у військових цілях.

У Defense News також зазначають, що міноборони РФ за підсумками форуму "Армия-2022" підписало 36 контрактів за участі 24 підприємств на загальну суму 525 млрд рублів (близько 9 млрд доларів).

Читайте також: Скільки ще кораблів має збудувати Китай, щоб нарешті мати можливість десанту на Тайвань