xcounter
#

Скільки ще кораблів має збудувати Китай, щоб нарешті мати можливість десанту на Тайвань

5305
Авіаносна ударна група ВМС Китаю, ілюстративне фото з відкритих джерел
Авіаносна ударна група ВМС Китаю, ілюстративне фото з відкритих джерел

І чи потягне Пекін свої амбітні кораблебудівні плани, зважаючи на початок економічної кризи в КНР

Позавчора Defense Express наводив аналіз від польського Defence24 про можливий сценарій десантної операції комуністичного Китаю проти Тайваню, і які при цьому шанси на успіх матимуть учасники протиборства.

У цьому аналізі відзначалось зокрема, що КНР насправді має недостатньо чисельний флот бойових та десантних кораблів, щоб на 100% гарантувати успіх висадки на Тайвань – зараз Китай має лише 8 великих десантних кораблів та 35 менших десантних кораблів, готовність УДК Type 75 очікується не раніше, аніж за рік.

Читайте також: Скільки бойових кораблів отримали ВМС Китаю в 2021 році (інфографіка)
Маневри амфібійних сил ВМС Китаю у Південно-Китайському морі, фото ілюстративне

На цьому тлі особливо цікавою виглядає інфографіка про план розбудови ВМС Китаю до 2025 року, яку 3 червня 2022 виклав портал Navy Recognition.

Якщо ця інфографіка справді відповідає дійсності, плани Китаю по розбудові свого військового флоту в наступні 2 роки з однієї сторони - мало просто назвати "наполеонівськими". Але з іншої сторони, цього може все рівно не вистачити, щоб гарантувати 100% успіх гіпотетичної висадки на Тайвань.

Інфографіка про плани розвитку ВМС НВАК до 2025 року

Наприклад, стверджується, що в наступні 2 роки Китай таки добудує ще + 2 авіаносці, на додачу до уже двох наявних. Хоча з відкритих джерел відомо, що зараз китайці добудовують лише 1 авіаносець проекту Type 003, що уже отримав назву Fujian.

Також автори інфографіки "закладають", що в наступні 2 роки ВМС НВАК поповниться аж на 9 універсальних десантних кораблів проекту Type 075 та три УДК проекту Type 076. І що флот десантних кораблів-доків проекту Type 071 збільшиться удвічі, або до 12 кораблів.

Інфографіка з відкритих джерел, що відображає візуальні відмінності між авіаносцями, що уже є в строю ВМС НВАК

По бойовим кораблям китайці заявляють наступне – що за 2 роки у них начебто уже аж 16 ракетних крейсерів проекту Type 055 та 40 есмінців проекту Type 052. Ну і сумарно – що буде аж 4 авіаносці, аж 12 універсальних десантних кораблів та аж 291 бойовий корабель різних типів.

Але схоже, що ці всі плани так і залишаться на рівні "рожевих мрій". Бо для розбудови настільки потужних ВМС Китаю потрібний стабільний економічний ріст. А китайська офіційна статистика уже заявила про те, що у них ріст ВВП загальмувався до 0,4% на рік. Що насправді означає – економіка Китаю обвалюється в глибоку кризу, яка може "перекреслити" будь-які плани Пекіну по військовому будівництву, в тому числі – по розвитку ВМС НВАК.

Як і режим Путіна, комуністичний Китай любить показувати своїм підданим "мультики" про "зашкалюючу" військову міць Піднебесної, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Сценарій десантної операції Китаю: чи є шанси у Тайваню - прогноз операції вторгнення